Најновије

Захарова: САД и ЕУ нису уразумиле приштинске власти, угрожена безбедност на Балкану

Русија осуђује провокативне антисрпске поступке Приштине, који доводе ситуацију до горуће фазе и угрожавају безбедност на Балкану, изјавила је портпарол Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

Фото: ria.ru

„Забринуто пратимо још једно заоштравање ситуације у аутономној покрајини Косово и Метохија, где се настављају прогон и насиље над аутохтоним српским становништвом, које организују косовски албански радикали“, поручила је Захарова.

Она је нагласила да одговорност за поступке приштинских власти у потпуности сносе Сједињене Америчке Државе и Европска унија.

Према њеним речима, САД и ЕУ „не делују као миротворци, већ као подстрекачи сукоба, који подривају међународно-правне основе решавања косовског питања и одлажу постизање међусобно прихватљивог решења, које је могуће само ослањањем на Повељу Савета безбедности УН 1244“.

Портпарол је додала да САД и ЕУ нису учиниле ништа „да уразуме руководство косовских Албанаца и натерају га да испуни обавезе из Бриселских споразума из 2013. и 2015. године“.

Претходно је директор четвртог европског департмана Министарства иностраних послова Русије Јуриј Пилипсон у интервјуу за Спутњик изјавио да ће Русија наставити да подржава Београд у одбрани његових легитимних права, суверенитета и територијалног интегритета. Он је додао да Брисел и Вашингтон никада неће признати штетност ‘косовског пројекта’.

Председник Србије Александар Вучић издао је јуче наредбу да се подигне борбена готовост Војске Србије на највиши степен због најновијих дешавања у јужној српској покрајини.

Са своје стране, НАТО је данас позвао приштинске институције да одмах деескалирају ситуацију на северу Косова и Метохије

Тзв. косовска полиција насилно је у петак упала у зграде општина у Зубином Потоку, Звечану и Лепосавићу, употребивши сузавац, димне и шок бомбе против Срба који су покушали да је спрече да уђе у општинске просторије.

Повређено је више Срба, а косовска полиција је ушла у општинске зграде и у њих увела албанске градоначелнике.

"Или је Вучић дебилан, или је ово на КиМ урађено у договору са Англо-Американцима" (ВИДЕО)

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА