Најновије

ЗЛОЧИН КАКАВ СРБИЈА НЕ ПАМТИ: Од петка тродневна жалост у целој земљи

Влада донела одлуку о тродневној жалости почевши од петка до недеље, настава ће данас у поподневној смени у београдским школама бити отказана. Настава ће сутра отпочети са минутом ћутања.

Жалост (Фото: Pixabay)

Начелник Полицијске управе за град Београд Веселин Милић је изјавио данас да је Коста К. (13) планирао унапред ову пуцњаву, као и да је имао и скицу школе и списак деце које је желео да убије.

Милић је на конференцији за медије поводом пуцњаве у ОШ Владислав Рибникар рекао да је осумњичени малолетник позвао полицију и обавестио да је пуцао у више особа, а мотив како додаје и даље није познат.

Милић је истакао да је за 25 година, колико ради у МУП-у, био на хиљаде увиђаја, али да је ово незапамћен злочин.

"Према до сад прикупљеним инфомрацијама осумњичени је месец дана планирао овај злочин", рекао је Милић и показао скицу која је пронађена код ухапшеног као и списак ученика.

Позвао полицију после напада

Начелник београдске полиције Веселин Милић рекао је да су неми пред огромном људском трагедијом која изазива тугу и бол и припаднике МУП-а обавезује да информише о реалном чињеничном стању.

Навео је да је јутрос око 8.40 дежурну службу полиције позвала заменик директора школе Иванка Јовановић и рекла да је дете у школу ушло са ватреним оружјем и да насумично пуца. Одмах су упућене патроле полиције.

"Након тога је у 8.42 позвало НН лице и представило се као Кецмановић Коста. Рекао је да је пуцао у више лица у ОШ Владислав Рибникар, улица Краља Милутина број 10. Доласком полиције на лице места утврђено је да је дошло до употребе ватреног оружја од стране наведеног дечака који је и позвао нашу дежурну службу којом приликом је страдало осам ученика школе, од чега седам девојчица и један дечак", рекао је Милић.

Навео је да се највероватније ради о С. Н. (2009), Б. А. (2011), А. Б. (2011), А. Д. (2009), К. Н (2010) М. А (2009), Е. К. (2009), А. Ч. (2009), као и раднику обезбеђења.

Истакао је да је повређено још четворица дечака и две девојчице, као и учитељица С. Т.

Грујчић: Шесторо деце и наставница су збринути у здравственим установама

Министрака здравља Даница Грујичић рекла је да је данас осморо деце и један човек који је радио свој посао изгубило живот у школи и да нажалост не постоји могућност да се они врате, а шесторо деце и њихова наставница су збринути у здравственим установама у Београду.

"Троје деце је у Универзитетској дечијој клиници у Тиршовој и четворо - троје деце и наставница у Ургентном центру, два дечака која су смештена у Тиршовој, имају повреде доњих екстремитета, односно ногу и они су стабилно, нажалост девојчица је претрпела прострелну повреду главе и она је критично, урађена јој је операција и све што је могло да се учини, међутим оштећење је велико и за њен живот се боре", рекла је министарка.

Она је додала да је у Ургентном центру троје деце, девојчица која је примљена са прострелном раном трбуха, и њој нису нађене унутрашње повреде и стабилно је има и повреду руку.

"Затим дечак који има повреду ноге је тренутно у ортопедској сали и дечак који је прострељен кроз грудни кош, врат и има повреду кичме, 5. и 6. вратног пршљена и он је најтеже повређен од ових који су у УЦ, операција траје још увек, рађена су и нека додатна снимања, мораће да се раде и врше интервенције. Наставница која има повреду карлице и руку, тренутно је у сали и обрађују јој руке, карлица је збринута и она је у животној опасности", рекла је Грујичић.

Она је изразила саучешће у своје и у име Министарства и целе владе родитељима коју су децу изгубили, испратили у школу.

"За 40 година у здравству, од деведесетих година када сам се свачега нагледала, ово је можда моје најстрашније искуство како као лекара, тако и као човека", рекла је она.

Министарка се захвалила својим колегама који су пружили све како би спасили повређене и пожелела да се деца и наставница опораве.

Додала је и да ће Институт за ментално здравље организовати две линије на који ће сви они који осећају потребу за психолошком потребу да се јаве.

"Ја сам са др Милицом Пејчић, која је директорка, разговарала ако неко има потребу биће примљен на разговор лично, да му се помогне и да савет", рекла је она.

О здравственом стању дечака који је све ово урадио, додала је министарка одлучиће одговарајуће институције.

Ружић: Тим психолога позван да се ученицима, запосленима и родитељима пружи адекватна помоћ

Тим психолога је промптно позван да се ученицима, запосленима и родитељима пружи адекватна помоћ. Незамисливо је када видите те сцене како је било тој деци, па и том чувару и наставницима, рекао је ресорни министар Бранко Ружић.

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је саучешће породицама жртава, наводечи да децу родитељима нико не може да врати.

Захвалио је на храбрости наставника и свих који су покушали да спрече трагедију.

"Незамисливо је када видитете сцене како је било деци која су доживела страх чувара и наставника који су покушали да спрече трагедију и заштитите оно што је за њих најсветије, а то су деца", рекао је Ружић.

Дозволити породицама да испрате своје најмилије

Имали смо садржајан и емотиван разговор са председником Вучићем, премијерком Брнабић и колико данас као влада, изаћи ћемо са још јаснијом сликом. Апел је да дозволимо породицама преминулих да своје најмилије испрате на миру и да сви који у овоме виде "политичко лешинарење" да дозволе децентан рок да се оваква трагедија сагледа из свих аспеката...

Ружић о наводима да је починилац био жртва вршњачког насиља

На питање да ли је дете које је починило злочин пријављивало да је било жртва вршњачког насиља, министар Ружић је рекао да постоје налази клинике у Тиршовој и центра за социјални рад, према којима је дете дошло са посекотином на усни коју је задобило у приватној школи глуме.

“По том основу се не може извести закључак да је било потребно даље поступање у смислу решавања било које врсте проблема које је наступило према том детету“, рекао је Ружић.

Извор: РТС/Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА