Најновије

„Прва три минута“: Савремено схватање о постанку свемира

Класично дело популарне науке „Прва три минута“ доступно је на сајту и у књижарама Вулкан широм Србије.

Фото: Вулкан

Проблем порекла свемира је оно на шта су се научници увек изнова враћали, посебно од настанка модерних природних наука. Стивен Вајнберг, добитник Нобелове награде за физику и један од најзначајнијих теоријских физичара, у књизи „Прва три минута“ описује најранији развој универзума од тренутка Великог праска, у периоду од прва три минута која су била најзначајнија за целокупни даљи развој универзума.

Ово је узбудљиво путовање које почиње Планковом епохом – најранијим периодом у историји универзума – и пролази кроз Ајнштајнову теорију релативности, Хаблово црвено померање и откривање космичке микроталасне позадине. Сва ова невероватна открића чине основу за оно што сада разумемо као „стандардни модел“ порекла универзума.


„Прва три минута“ испитује не само како овај модел изгледа, већ и прича узбудљиву причу о смелим мислиоцима који су га саставили.

„Напор да се разуме универзум је једна од ретких ствари која подиже људски живот мало изнад нивоа фарсе и прожима га узвишеношћу трагедије.“ – Стивен Вајнберг

У овој изузетној књизи, захваљујући популарном и прихватљивом приступу, читалац може да се упозна са фундаменталним проблемима космологије кроз опис и атрактивна објашњења која се односе на изглед и појаве карактеристичне за сам настанак и најранији стадијум развитка универзума, наводи проф. др Петар Аџић из Научног друштва Србије.


После обимнијег уводног дела у оквиру прва четири поглавља и детаљнијег објашњења физичких појмова неопходних за припрему читаоца за даље праћење текста, Вајнберг у Петом поглављу описује прва три минута универзума кроз врло леп и јасан приказ фаза његовог развитка, од тренутка кад је био једна бескрајно мала и екстремно врела и густа плазма, па све до данашњих дана, после енормне експанзије и 13,7 милијарди година касније.

Ако је за разумевање појединих делова текста неопходно извесно предзнање, аутор се побринуо да на самом крају књиге обезбеди речник стручних израза и објашњења одређених појмова и формула, како би читаоцу било омогућено комфорније и лакше читање.

Извор:Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА