Најновије

СКАНДАЛ У МОЛДАВИЈИ: Вучић је беснео и вређао на српском језику (ВИДЕО)

О јучерашњим разговорима у Молдавији, где се састала са српским председником Александром Вучићем и то у јеку најновије кризе у вези са уласком изабраних албанских градоначелника у општине на Северу Косова, огласила се Вјоса Османи. Потврђује да су високи међународни званичници од Приштине и Београда затражили организацију нових избора у све четири општине на Северу, али да је од Вучића затражено да „не врши притисак на грађане да не учествују“.

Османи поручује да је међународне званичнике јуче у Кишињеву обавестила о ситуацији на Северу Косова.

„Суочавамо се са дневним безбедносним претњама од стране Србије и потребна нам је подршка савезника да пронађемо решење које доприноси дугорочном решењу, а истовремено пуну и брзу примену споразума који су постигнути у Бриселу и Охриду“, казала је ова председница, пише Коссев.

Потврдила је да је јуче имала трилатерални састанак са француским председником Емануелом Макроном и немачким канцеларом Олафом Шолцом, а да им се потом придружио и шеф европске дипломатије, Жозеп Борељ.

„Разговарали смо у детаљима о изазовима и која су решења да се крене даље. Имала сам прилику да још једном инсистирам на поштовању косовског правног и уставног поретка и истовремено интересе свих грађана независно од националности“, поручила је Османи.

Каже да су потом Макрон и Шолц инсистирали да одрже заједнички састанак са српским председником, а којем би присуствовао и Борељ. Она такве планове није имала, али је ипак.

„Нисам имала планове да се састанем са председником Вучићем… Инсистирање је потом кренуло од стране већине европских лидера и наравно као председница народа Косова желела сам да будем конструктивна, што је врлина целог нашег народа – да покажемо вољу и да разговарамо да свима. Пружали смо руку сарадње Србији годинама, ово није први пут да се налазимо са Вучићем на оваквим скуповима“, рекла је Османи.

Нагласила је да тај састанак није био преговарачки, већ неформални – на ком су разменили ставове.

Каже да се Вучић на њему „жалио и није говорио истину“.

„Не могу да кажем да је Вучић изнео своје ставове. Он је цвилео и жалио се, наравно није рекао истину, што је његова врлина с обзиром да је био министар пропаганде Милошевића“.

Са друге стране, каже да је имала прилику да упита Вучића да ли он сматра да постоји споразум између Београда и Приштине, или не.

„То је кључно питање, јер он је преузео обавезе у Бриселу“, казала је Османи.

Тврди и да га је упитала да ли ће да повуче Војску око Косова и да престане да подржава „криминалне банде које наносе бол обичним грађанима, а поготову Србима на Северу тиме што им се прети“.

Тражила је уједно примену сваке тачке недавно договорених споразума.

„Вучић је био бесан. Воли да вређа на свом језику“, поручила је.

Османи понавља да се на састанку није разговарало у оквиру преговора, али потврђује да су Шолц и Макрон тражили одређене ствари од Београда и Приштине.

У питању је организација новог изборног процеса, али да сада на њему учествују и Срби.

Потврдила је косовска председница да је високим међународним званичницима казала да је, у складу са косовским правним системом, спремна да то размотри.

„То значи да Срби – 20 одсто њих са правом гласа, могу да покрену петицију и на тај начин покрену процес за нове изборе. Ми смо спремни да поштујемо закон. То је демократски процес, ми омогућавамо нашим грађанима да одлуче да ли желе нове изборе, али нам је потребно да учествују да би одабрали градоначелника“, поновила је и сада Османи.

Тврди да је на овом неформалном састанку, са друге стране, од Вучића затражено да се не меша, „не врши притисак на грађане да не учествују“.

„Може да дође до деескалације, али деескалација креће од Београда. Тиме да криминалне банде престану са насиљем на Северу Косова против невиних грађана. Врло је важно да Србија престане да подржава криминалне банде које изазивају највеће проблеме на Северу Косова, као и у региону“.

Каже да је управо то предуслов да се ситуација на терену деескалира, али и примена Охридског споразума, на чему „Вучић инсистира да неће да га примени“.

„Од када је постигнут договор Вучић га је прекршио барем осам пута“, тврди.

Када је реч о ЗСО, Османи поручује да се Приштина „обавезала да поштује ту обавезу, али у складу са косовским уставом и одлуком уставног суда из 2015. године“.

„У супротном, ризикујемо нову Републику Српску у региону. Што мислим да нико ко је нормалан не би желео“, поручује.

Захтева да и Београд мора да примени своје обавезе, односно друге тачке споразума:

„Тражити само од једне стране да нешто примени, неће да помогне кредибилности процеса. Тражимо једнакост“.

Говорећи о притиску међународне заједнице на Приштину, Османи поручује да када савезници траже нешто од Косова да учини, „да може да постоји неслагање око тактика“, али и да никада не сумња у њихове мотиве.

„Чак и када постоји притисак, верујем да можемо да пронађемо пут напред, али то морамо да учинимо заједно са нашим савезницима… Упркос овим неслагањима у претходним данима, радим веома обимно са партнерима САД-а и из ЕУ. Ми делимо став да је пут напред, решење за деескалацију веома близу, али је потребно да осигурамо да је фокус на пуној имплементацији споразума, а не само делимично“.

Да су од Приштине и Београда затражили организацију нових избора у четири општине на Северу, на којим ће учествовати и Срби, потврдио је новинарима јуче француски председник. Пар сати касније то је потврдио и Жозеп Борељ, нагласивши да је то хитно потребно, уз Формирање Заједнице српских општина.

„Ако то не учините, имаћете озбиљне последице по наше односе“, истакао је овај европски званичник.

Новинарима се из Молдавије јуче обратио и Вучић, премда он ову могућност није спомињао.

Потврдио је и он да је косовска председница Вјоса Османи одбила да се са њим у Молдавији састане.

Да косовска страна разматра изборе као излазак из кризе, наговестио је први косовски премијер прекјуче у Братислави, спомињући ту могућност више пута, током говора на панелу. Сложио се да би то било у складу са законом.

ЗЕЛЕНСКИ ПРСТОМ ПРЕТИО ВУЧИЋУ? Немачки дневник кренуо овим снимком (ВИДЕО)

Извор: Нова.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА