Најновије

СРБИ СА КиМ ТВРДЕ ДА ПОПИСИВАЧИ НИСУ НИ ДОЛАЗИЛИ: Прете им казне до 2.000 евра

За оне који се нису одазвали попису који је почео 5. априла, а трајао је до 24. маја, предвиђене су новчане казне од 30 па до 2.000 евра.

Припадници српске заједнице у Грачаници и Северној Митровици, општинама са српском већином јужно и северно од Ибра, тврде да пописивачи нису долазили да их попишу у оквиру пописа становништва од 5. априла до 24. маја, иако неки од њих наводе да су желели да се попишу, док други страхују да би могли бити новчано кажњени, преноси Радио слободна Европа.

Горан Димић из Грачанице отишао је у Агенцију за статистику Косова како би покушао да попише своју петочлану породицу иако је попис завршен.

"Они (пописивачи) су оставили само папир код куће. Ја сам звао на овај број телефона. Они су рекли да ће да дођу, али нико није дошао. Ја не радим нигде, кући сам био, не знам када су били. Овај папир је остављан на капију", рекао је Димић.

Пописивачи нису дошли ни код четворочлане породице Ивановић у Грачаници. Драгана каже да је желела да учествује у попису, али да јој нико није покуцао на врата.

"Зашто бих ја плаћала казну кад није дошао нико (од пописивача). То треба да знају људи, то треба неко да зна. Да нису пола пописали. Ова наша улица две три куће, од пруге доле нико није пописао људе, као ни ове преко пруге. Нико апсолутно није долазио, а да плаћам казну не пада ми на памет, јер нико није долазио, треба они мени да плате, јер нису дошли, то је њихова дужност", рекла је Ивановић.

За оне који се нису одазвали попису који је почео 5. априла, а трајао је до 24. маја, предвиђене су новчане казне од 30 па до 2.000 евра.

Пописивача, кажу грађани, није било ни на северу Косова.

"Нисам се пописао зато што нисам видео никога ко је укључен у то (попис), ко доноси папире, иначе бих учествовао. Мислим да је то важно за даље смиривање ситуације на Косову. Морамо да кренемо даље и да бринемо о себи", рекао је Милош из Северне Митровице.

Да пописивачи нису долазили тврди и Сања из Северне Митровице.

"Нико није ни долазио, нити знам било кога у мом комшилуку, мом окружењу, да му је долазио неко од пописивача овде на северу", рекла је Сања.

Драгољуб из Северне Митровице тврди да није ни обавештен о попису.

"Нико није долазио", рекао је он, додајући да не зна ни да ли би се пописао, јер како каже, не зна колико је то регуларно.

Из Агенције за статистику Косова признају да су имали проблема са пописивачима у српским срединама.

"У неколико зона, политичари из српске заједнице вршили су један вид притиска над пописивачима, па смо поново запослили нове пописиваче. У више српских зона до три пута смо ангажовали пописиваче, тренирали смо их и послали на терен. Српска заједница је тек последњих дана, односно у току последње недеље пописана, узимајући у обзир важност пописа", рекао је директор АСК-а Авни Кастрати.

Због неучешћа на попису, Кастрати је рекао да поједине институционалне услуге неће бити доступне грађанима који се нису пописали.

Русија ће померити "санитарну зону" на границе са Пољском! За Украјину ово значи само једно - неће постојати!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА