Најновије

Путин о састанку са Орбаном: Отворен, користан дијалог; Москва жели коначни завршетак сукоба

Председник Русије поновио је да је Москва спремна за дијалог и подсетио на главне услове руске стране за мир, док је мађарски премијер поручио да се ставови Украјине и Русије јако разликују, али и да је Европи потребан мир.

Разговори са премијером Мађарске Виктором Орбаном су били веома садржајни, отворени, директни и у право време, рекао је председник Русије Владимир Путин након састанка са мађарским премијером који је данас посетио Москву. 

"Имали смо отворен и користан дијалог како о билатералној сарадњи, тако и о регионалној ситуацији, укључујући и ситуацији у Украјини", рекао је Путин, додавши да је "важно да у тренутној ситуацији настављамо дијалог".

Потврдио је да је са премијером Орбаном говорио о начинима који би довели до мира и разрешења украјинске кризе и нагласио да Русија жели да се сукоб заврши.

"Русија се залаже за потпуни и коначни завршетак сукоба. Услови су изложени у мом обраћању Министарству спољних послова Русије. Реч је о потпуном повлачењу украјинске војске из ДНР, ЛНР, Запорошке и Херсонске области. А, постоје и други услови. Више пута сам говорио да смо отворени за политику дипломатског решавања (проблема). Али, са друге стране чујемо да не желе да решавају проблеме на тај начин. Спонзори Украјине настављају да користе ту земљу и народ против Русије", рекао је Путин, закључивши да све ово указује да "у Кијеву још нису спремни да одустану од политике рата".

Према његовим речима, кијевски режим не жели да одустане од сукоба, јер би онда било укинуто и војно стање у земљи, а то значи и нове председничке изборе, на којима актуелни кијевски режим не би имао никакве шансе за победу.

Ипак, без обзира на то руски лидер је оценио још једном да су разговори са премијером Мађарске "били веома корисни за обе стране".

"Наравно, да је премијер заступао став Запада, и онда када је реч о интересима Украјине. Ипак, ми смо захвални премијеру за то што је посетио Москву, на то гледамо као на покушај обнове дијалога", закључио је руски лидер. 

Ставови Москве и Кијева се јако разликују, али Европи је потребан мир
Премијер Мађарске са своје стране је истакао да је највећи развој Европа направила у мирно време. Сада Европа, како је рекао, већ скоро две и по године живи у стању рата, што доводи до одређених потешкоћа. Због тога, главни задатак за Мађарску током њеног председавања Саветом ЕУ, како је рекао, биће мир у Европи. 

"Видимо слике уништења, овај рат је већ почео да утиче на наш економски раст и конкурентност. Европи је потребан мир. За последње две и по године смо схватили да без дипломатије нећемо постићи мир. Мир неће доћи сам по себи, на томе је потребно радити", поручио је Орбан.

"Желео сам да чујем став председника о три важна питања: шта мисли о актуелним мировним иницијативама, шта мисли о прекиду ватре и мировним преговорима и томе којим редом би они требало да буду постигнути, и треће што ме је интересовало је како он гледа на Европу након рата. Захвалан сам председнику на отвореном разговору", додао је Орбан. 

Он је поновио још једном да је Мађарска данас једна од ретких земаља која може да разговара и са Москвом и са Кијевом, и то је, како је појаснио, разлог због којег је данас у Русији. 

Ставови Кијева и Москве су јако далеки, али најбитније је да је контакт са обе стране успостављен, и Будимпешта ће наставити даље да ради како би се постигао мир, закључио је Орбан.

ОГЛАСИО СЕ НАТО: Орбан не представља Алијансу

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА