Најновије

ШТА СЕ ДЕШАВА У КИЈЕВУ? Ускоро нове кадровске промене у влади Украјине?

Председник украјинског парламента најављује да ће се о кадровским решењима највероватније разговарати на једној од предстојећих седница Раде.

Врховна Рада Украјине размотриће у скорије време нове кадровске промене унутар владе, најавио је председник украјинског парламента Руслан Стефанчук.

"Убеђен сам да ће се Рада у блиској будућности вратити кадровским питањима. Наш посао је да попунимо владу. Власт мора радити професионално, морају постојати људи који одговарају за своје области", објаснио је Стефанчук, преноси ТАСС.

Према његовим речима, овој тематици биће посвећена једна од предстојећих седница Раде. Подсетио је и да је разговор на ову тему до сада одлаган више пута.

"Сва та одлагања сада ми изгледају као припрема за нешто веће и јаче од пуког постављања неколико министара", прокоментарисао је Стефанчук. 

Подсетимо, гласине о предстојећим радикалним променама у украјинској влади круже од априла. Међу лицима за које се говори да би могла бити смењена налазе се премијер Украјине Денис Шмигаљ, министар спољних послова Дмитриј Кулеба и неколико других званичника.

У мају су, подсетимо, већ смењени Алексеј Данилов, тадашњи секретар Савета за националну безбедност Украјине, први помоћник Владимира Зеленског Сергеј Шефир и његова још три спољна саветника, заједно са још неким лицима.  

Стручњаци са којима су раније разговарали новинари руске редакције РТ објашњавају да су смене повезане са жељом Зеленског да ојача своју власт, будући да председнички избори, који је требало да буду организовани 31. марта ове године, нису одржани. 

Према речима једнога од њих, "највећа главобоља за шефа кијевског режима је питање легитимитета његове власти када му истекне званични мандат". 

"Он (Зеленски) треба да осмисли систем који ће чинити што лојалнији људи, који немају никакав политички потенцијал. Једноставно, он мења једне познанике и пријатеље за друге, али мање познате, који имају много мање политичких веза", каже он, док други стручњак додаје да иза промена стоји жеља Зеленског "да око себе окупи људе који ће бити у стању да држе власт у својим рукама у случају било каквих протеста који би могли да доведу до оставке његових председничких овлашћења".

МАЂАРСКА ПРЕУЗИМА ПРЕДСЕДАВАЊЕ ЕУ И ПОРУЧУЈЕ: Учинимо Европу поново великом

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube