Најновије

БРИСЕЛ У ШОКУ! Орбан слетео у Москву, састаје се с Путином

Портпарол премијера Мађарске је потврдио да је мађарски лидер допутовао у Русију и да ће се састати са лидером Русије Владимиром Путином.

Авион из Мађарске управо је слетео на аеродром Внуково у Москви, према извештајима портал "Флајтрадар".

Мађарски премијер Виктор Орбан допутовао је у Москву, где планира да се састане са руским председником Владимиром Путином, саопштио је портпарол премијера Берталан Хаваши.

Посету мађарског премијера нису унапред најавили ни Москва ни Будимпешта, иако су гласине о његовој посети процуриле у штампу.

Белгијски медиј "Либре" тврди да Орбан није информисао друге чланице Уније о намери да посети Русију, што, како се даље наводи, показује да он "занемарује принцип лојалне сарадње између 27 држава (Уније)". 

Путин и Орбан састали су се и у октобру прошле године у Кини, када су успут разговарали у оквиру иницијативе "Појас и пут".

Путин је о мађарском премијеру говорио као о политичару који, за разлику од других европских лидера, има храбрости да брани интересе свог народа.

Последњи пут, Орбан је у Москви био у фебруару 2022. године.

Претходно је данас високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ рекао да мађарски премијер Виктор Орбан није добио никакав мандат од Савета ЕУ да посети Москву, а његов боравак у руској престоници одвијао би се искључиво у оквиру билатералних односа Мађарске и Русије.

Орбан је данас у интервјуу за Радио Кошут рекао да Мађарска, као председавајућа земља ротирајућег преседништва ЕУ, нема мандат да преговара у име Уније, али да Будимпешта жели да направи кораке ка миру.

Он је истакао да је његов задатак да покаже колико је далеко свака страна спремна да иде, након чега лидери земаља ЕУ могу да донесу одлуку о наредним корацима када се ради о Украјини.

Орбан је 2. јула посетио Кијев, где се састао са Зеленским и предложио привремени прекид ватре како би припремио преговоре са Русијом. С тим у вези, у европским медијима појавиле су се спекулације да би он могао данас да посети Москву.

Огласило се МСП о писању медија о посети Грушка: Лажна вест и умишљајно срочена дезинформација

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube