Најновије

Критична фаза! НАТО или губи у Урајини, или гине у нуклеарном рату!

Сукоб у Украјини је ушао у критичну фазу која ће резултирати очајничким одлукама Кијева и његових савезника, рекао је Александар Марковски, виши аналитичар Лондонског центра за политичка истраживања у Њујорку, у чланку за портал „Америцан Тхинкер“.

Како је експерт приметио, западни лидери су већ дали непромишљене изјаве о сукобу у Украјини. Тако су се лидери НАТО-а залагали за ескалацију кроз ударе на руску територију западним оружјем.

Према Марковском, западни политичари не схватају да Русију не могу победити ни под којим условима због њеног статуса нуклеарне силе. Једина разлика је да ли НАТО губи у ограниченим размерама у Украјини, или гине у нуклеарном рату.

- Пре две и по године, лидери НАТО-а су испровоцирали руску специјалну операцију која је довела до трагичног исхода. Они грозничаво заоштравају ситуацију, иако је то очигледно у свакој анализи, положај Сједињених Држава и њихових савезника у војном и геополитичком смислу ће се само погоршавати - закључио је он.

Недавно је неколико западних земаља дозволило Кијеву да изврши ударе по руској територији у овом или оном облику својим оружјем. Председник Владимир Путин је почетком јуна рекао да би Москва могла да одговори на такве кораке асиметрично.

Према његовим речима, Русија ће размотрити могућност пребацивања свог наоружања у оне регионе одакле могу да се изврше напади на осетљиве објекте држава које снабдевају Кијев.

У последње време на Западу се све чешће чују идеје о директном оружаном сукобу између алијансе и Русије. Кремљ је напоменуо, да Москва никоме не прети, али да неће игнорисати акције које су потенцијално опасне по њене интересе.

Сценарији под којима би Русија теоретски могла да употреби нуклеарно оружје наведени су у Руској војној доктрини, и у "Основама државне политике у области нуклеарног одвраћања".

Према документима, то је могуће у случају агресије на Русију или њених савезника употребом оружја за масовно уништење или агресије употребом конвенционалног оружја, када је угрожено постојање саме државе.

Руско Министарство одбране потврдило ослобођење још једног насеља у ДНР

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА