Најновије

Варљива срећа: Куртијеви изабраници победили у Прешеву, у Бујановцу потучени до ногу

Курти овог пролећа има пуне руке посла, у Северној Македонији његов саветник изабран је за посланика, на југу Србије подржао је само једну албанску партију, остали представници Албанаца изјавили да то није у реду.

Ардита Синани, саветница премијера привремених институција у Приштини Аљбина Куртија, односно Партија за демократско деловање Шаипа Камберија, коју је предводила у Прешеву, освојила је највише гласова односно мандата на локалним изборима у овој општини са албанском већином на југу Србије.

Партија Ардите Синани освојила је 11 мандата у будућем општинском парламенту.

После недавних избора у Македонији, када је такође Куртијев саветник, Беким Ђоку, постао посланик, победа Ардите Синани у Прешеву, још један је успех Куртијевих кадрова у региону.

Мада, што се Македоније тиче, Самоопредељење косовског премијера тамо је подржало опозициону коалицију ВЛЕН, а како ВМРО ДПМНЕ у Собрању заједно са коалицијом ЗНАМ Максима Димитриевског има апсолутну већину, 65 од 120 посланика, може се испоставити да је Куртијев успех у Македонији тек – пирова победа.

Иза Партије за демократско деловање у Прешеву остали су Алтернатива за промене и Демократска партија Албанаца које су освојиле по осам мандата.

Покрет за реформе Самија Салихуа освојио је шест мандата, Алијанса за долину Арменда Алијуа и Илира Садријуа три, Демократска унија Албанаца Насера Азирија и листа СНС-а по једно место.

Шта ће бити у Прешеву, да ли ће Куртијева саветница постати градоначелница, остаје да се види, тек, Ардита Синани на једном од предизборних скупова, Куртија је  назвала "премијером Албанаца Прешевске долине". 

У ноћи после избора, Синани је окупљеним присталицама у центру Прешева пренела "срдачне поздраве од премијера Републике Косово Аљбина Куртија", а окупљени су онда почели да узвикују Куртијево име.

Сам Курти, пред локалне изборе у Србији, у Прешеву је подржао само Партију за демократско деловање, односно канидатуру своје саветнице, а исто је урадио и у Бујановцу. За тај потез косовског премијера, челник Алтернативе за промене и кандидат за градоначелника Прешева Висар Мехмети рекао је да је "узнемирио политичку сцену и потенцијалне бираче".

Куртијева подршка само једној од шест албанских партија на изборима у Прешеву изазвала је салву реакција.

Поменути Мехмети рекао је да ће се "раздор, без сумње посејати", а кандидат за градоначелника Прешева из Покрета за реформу, Сами Салиху додао је да Куртијева подршка само једном политичком субјетку "не служи јачању локалне дрмократије у Прешевској долини". 

"За локалну самоуправу конкурс је интерни. Интервенција подрива демократију", додао је Салиху.

Реаговао је и Нагип Арифији, председник Општине Бујановац, лидер Демократске странке. 

"Премијер Републике Косово треба да позове Албанце да изађу и гласају и нормално да гласају по својој жељи и уму. Али, не и да се расписује за којег субјекта или којег кандидата гласати", ракао је Арифији. 

Иначе, последњих година на власти у Прешеву смењивали су се Партија за демократске деловање и Алтернатива за промене. 

И док је у Прешеву победио, Курти, односно Партија за демократско деловање коју је подржао, у Бујановцу су потучени до ногу.

Кандидат Партије за демократске деловање Рагми Мустафи, саветник потпредседника привремених приштинских институција Бесника Бесљимија, освојио је у Бујановцу најмање гласова од свих албанских странака које су учествовале на изборима. 

После избора у Бујановцу Шаип Камбери, кога је на  последњим парламентарним изборима у Србији такође подржао Курти,  рекао је да је резултат забрињавајући, али да су "избори увек само битка" и да "не означавају крај историје".

Иначе, у Бујановцу је победио опозициони Фронт за промене са 19,17 посто гласова, други је Покрет за демократски прогрес са 17,53. тај покрет је у претходном сазиву, заједно са Демократском партијом и Партијом за демократско деловање био на власти у Бујановцу.

Што се албанских партија тиче, Демократска партија освојила је 13,53, а Партија за демократско деловање иза које је стао Аљбин курти тек 11,59 посто.

Стопама Куртија на југу Србије пред изборе кренуо је и један од лидера коалиције ВЛЕН коју је у Северној Македонији подржало Самоопредељење, Биљаљ Касами који је позвао Албанце да подрже Ардиту Синани, однсно Рагмија Мустафија, наводећи да су они "каднидати са чисто албанском агендом".

У Прешеву, су се Албанци одазвали позиву Куртија и Касамија, али оно што се десило у Бујановцу, стварно је, што рече Камбери, забрињавајуће. За Куртија и Касамија.

Ово посебно због тога што је Рагми Мустафи, Куртијев кандидат за градоначелника Бујановца пред изборе изјавио да је присуство "косова" у Бујановцу неопходно за Албанце" и да су нетачне тврдњи да Аљбин Курти настоји да подели албанско друштво мешањем у изборе суседа.

РУСИ ПОГОДИЛИ ЦЕНТАР КОНТРОЛЕ БЕСПИЛОТНИХ ЛЕТЕЛИЦА: Све је српжено за једну секунду (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА