Најновије

Шта се догодило с америчким носачем авиона који је био на мети Хута?

Иако амерички званичници демантују да је до напада уопште дошло, понашање капетана тог брода пробудило је сумњу у званичне изјаве Министарства одбране.

Јеменски Хути су у петак, 31. маја 2024. извели ракетни напад на амерички носач авиона "Двајт Ајзенхауер" у Црвеном мору - тако макар тврди портпарол те организације Јахја Сарија.

Два дана касније, Хути су спровели нове нападе на америчке снаге у том делу света, њих укупно шест, навео је јеменски портпарол.

"У северном делу Црвеног мора, напали смо амерички носач авиона 'Ајзенхауер' са неколико ракета и дронова", рекао је Сарија. Што се тиче америчког разарача, наставио је, нападнут је дроновима.

Напади представљају одмазду за шест америчких и британских удара на територији Јемена, у којима погинуло 16 људи и рањена 41 особа.

 Уколико се испостави да су Хути заиста погодили амерички носач авиона - за шта још увек нема конкретних доказа - то би несумњиво био напад без преседана у окршајима проамеричке коалиције и јеменских милитаната, који трају од децембра прошле године.

Амерички званичници су убрзо демантовали тврдње Хута, наводећи да им "није познато" да је дошло до било каквих напада.

Међутим, један потез капетана носача авиона "Ајзенхауер" поново је подгрејао сумњу. Наиме, капетан Крис "Чауда" Хил је у суботу, 1. јуна на друштвеној мрежи Икс објавио наизглед обичан видео, на ком се види авион који слеће на амерички носач. За капетана који је изузетно активан на друштвеним мрежама, таква објава није ништа чудно.

Међутим, корисници друштвених мрежа убрзо су пронашли да је реч о снимку који Хил окачио на свом Инстаграм налогу још 4. марта ове године, због чега одлука да га објави непосредно након наводног напада Хута делује још чудније. Дан касније, он је на Иксу "лајковао" објаву у којој се наводи да су вести о "тоњењу" америчког носача лажне, без додатних коментара.

Хил је, не обазирући се на коментаре и спекулације у коментарима својих објава, наставио да качи фотографије и видео-записе као и раније, на основу којих се не може утврдити да ли је брод погођен или не, као и да ли је начињена било каква штета.

Поједини корисници друштвених мрежа уочили су још једну занимљивост: наиме, носач авиона "Ајзенхауер" је, непосредно након наводног напада, кренуо да се удаљава од Јемена и плови ка северу.

Званичног објашњења за ове, у најмању руку чудне потезе америчког носача авиона и његовог особља, и даље нема.

Иако нема ни конкретних доказа да су Хути заиста погодили "Ајзенхауера", понашање посаде тог брода и штура саопштења америчког министарства одбране указују да је могуће да се у Црвеном мору десило нешто што би Американце навело на (макар привремено) повлачење.

СКАНДАЛ ТРЕСЕ УКРАЈИНУ: Командант користио војску за изградњу своје куће (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube