Најновије

ОРБАН РАЗБЕСНЕО ЗЕЛЕНСКОГ! Ево шта су Украјинци тражили од премијера Мађарске!

Кијев је изразио огорчење због изненадног путовања мађарског премијера Виктора Орбана у Русију, жалећи се да украјинске власти нису претходно обавештене о посети.

Орбан је слетео у Москву у петак ујутру и састао се са руским председником Владимиром Путином како би разговарали о начинима за успостављање тренутног примирја и почетак мировних преговора за решавање украјинског сукоба.
Раније ове недеље, он је такође отпутовао у Кијев да се састане са Владимиром Зеленским и одржао сличне разговоре.

Украјинско Министарство спољних послова пожалило се на свом званичном сајту да је Орбанова одлука да отпутује у Москву „мађарска страна донела без одобрења или координације са Украјином“.

Наглашено је да је Кијев против било каквих преговора у вези са сукобом без његовог директног учешћа.
- Подсећамо да принцип „нема споразума о Украјини без Украјине“ остаје неприкосновен за нашу земљу и позивамо све државе да га се стриктно придржавају“, наводи се у саопштењу министарства. „Формула мира“ Зеленског је „једини реалан начин да се успостави правичан мир - додаје се.

Орбанов пут у Москву критиковали су и други западни лидери. Естонска премијерка Каја Калас, која би требало да замени Жозепа Бореља на месту главног дипломате ЕУ, оптужила је мађарског премијера да „сеје забуну“ и искоришћава ротирајуће председавање ЕУ, које је Будимпешта преузела почетком јула.

Председник Европског савета Шарл Мишел такође је осудио Орбаново путовање, сугеришући да Мађарска „нема мандат да се ангажује са Русијом у име ЕУ“ и истичући да „никакви разговори о Украјини не могу бити без Украјине“.

Орбан је, међутим, инсистирао да му није потребан мандат да би тражио мир и истакао да Мађарска има релативно ограничен политички утицај и да формално не води преговоре.

- Можемо бити добро оруђе у рукама Бога, можемо бити добро оруђе у рукама људи који желе мир - рекао је премијер.

Он је објаснио да се нада да ће уверити Москву и Кијев у потребу да раде заједно како би се постигао прекид ватре и покренули мировни преговори.

У међувремену, Кијев је наставио да инсистира на мировном плану Зеленског, који се састоји од десет корака који укључују потпуно повлачење руских снага са територија које Кијев тврди као своје, исплату репарација и међународни трибунал за ратне злочине за руско руководство.

Москва је оштро одбацила план Зеленског као план који није кренуо, инсистирајући на томе да сви преговори о решавању сукоба морају узети у обзир „реалност на терену“.

ВЕЛИКА ЕКСПЛОЗИЈА! Руски војник понео бомбу од 8 кг и прикрао се кући у којој су били Украјинци (ВИДЕО)

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube