Најновије

ПУТИН: Русија подржава Северну Кореју против Колективног запада

Посета руског председника Пјонгјангу је прва после 2000. године на позив лидера те земље Ким Џонг Уна.

"Русија је континуирано подржавала и подржаваће Северну Кореју и херојски корејски народ у њиховој борби против подмуклог, опасног и агресивног непријатеља, у њиховој борби за независност, идентитет и право да слободно изаберу свој развојни пут", написао је Путин у ауторском тексту за севернокорејски медиј "Родон Синмун".

Посета руског председника Пјонгјангу је први пут после 2000. године на позив лидера те земље Ким Џонг Уна.

Руски лидер је захвалио Северној Кореји на "непоколебљивој подршци" Специјалној војној операцији у Украјини, међународној солидарности и "спремности да бранимо наше заједничке приоритете и ставове" у УН.

Путин је такође описао Пјонгјанг као "посвећеног и истомишљеника, спремног да се супротстави амбицији Колективног запада да спречи појаву мултиполарног светског поретка заснованог на правди, међусобном поштовању суверенитета и уважавању интереса једних других".

"Поредак заснован на правилима који САД покушавају да наметну свету није ништа друго до глобална неоколонијална диктатура која се ослања на двоструке стандарде", приметио је Путин.

"Док су Ким Џонг Ун и руководство Северне Кореје у више наврата нудили решавање разлика мирним путем, САД су одбиле да спроведу претходне споразуме и "стално постављају нове, све оштрије и очигледно неприхватљиве захтеве", написао је Путин.

Руски председник је похвалио Севернокорејце што су "ефикасно бранили своје интересе" чак и након година "економског притиска, провокација, уцена и војних претњи" од стране САД.

Русија је била и биће отворена за равноправан дијалог о свим најтежим питањима, истакао је руски председник Владимир Путин у чланку за лист Нодонг Синмун „Русија и ДНРК: традиције пријатељства и сарадње кроз године“, објављеном на сајт Кремља .„Русија је била и биће отворена за равноправан дијалог о свим најсложенијим питањима, о томе сам недавно говорио – током састанка са руским дипломатама у Москви“, нагласио је Путин.

Русија и Северна Кореја намеравају да "развију алтернативне механизме трговине и међусобног плаћања које не контролише Запад, да се заједнички супротставе нелегитимним једностраним ограничењима и обликују архитектуру једнаке и недељиве безбедности у Евроазији", закључио је Путин.

(НЕ)ПОВЕРЕЊЕ МЕЂУ САВЕЗНИЦИМА: ЕК основала надзорни орган за корупцију у Украјини

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube