Најновије

ВОЈСКА ЗАМОРЧИЋА: Пентагон би да храни трупе експерименталним месом због климатских промена

Борба против климатских промена и смањење гасова стаклене баште постала је "приоритет" америчке војске под Бајденом.

Компанија коју финансира Пентагон планира да храни америчке војнике месом из лабораторије у покушају да "смањи отисак угљендиоксида" на испоставама Министарства одбране.

Компанија БиоМАДЕ која је добила више од 500 милиона долара финансирања од Министарства одбране, објавила је раније овог месеца да тражи предлоге за развој "иновација у производњи хране које смањују ЦО2 отисак у производњи хране у ... оперативним окружењима".

То укључује "нове методе ћелијске културе погодне за производњу култивисаног меса/протеина", или месо узгојено у лабораторији, производ који је још увек у експерименталним фазама. Ова врста меса се узгаја у лабораторији из животињских ћелија уз помоћ других хемикалија и појавила се као "опција" за оне који брину о "моралности" убијања животиња зарад меса.

БиоМАДЕ тврди да ће прехрамбени производи узгојени у лабораторији смањити ЦО2 отисак Пентагона, што је приоритет америчке војске док спроводи мандат Бајденове администрације за решавање климатских промена и других "воук" питања.

"Траже се иновације у производњи хране које смањују ЦО2 отисак производње хране у и/или транспорту у оперативна окружења Министарства одбране", навела је компанија у саопштењу за медије. "Оно би могло укључивати, али није ограничено на, производњу војних оброка богатих хранљивим материјама путем процеса ферментације, коришћењем сировина са једним молекулом угљеника (Ц1) за производњу хране и нове методе ћелијске културе погодне за производњу узгајаног меса/протеина".

Критичари партнерства Министарства одбране са БиоМАДЕ-ом кажу да америчке трупе не би требало да се користе као заморчићи за тестирање месних производа узгојених у лабораторији који су још у експерименталној фази.

"Долари пореских обвезника не би требало да се користе за финансирање сектора меса узгојеног у лабораторији", рекао је Џек Хабард, извршни директор Центра за животну средину и добробит, потрошачке групе која анализира тржишта у развоју, као што је биоинжењеринг месо. "Наше трупе заслужују боље него да им се служи месо узгојено у лабораторији, произведено у биореакторима са бесмртним ћелијама и хемикалијама".

Пентагон и његови спољни партнери, као део свог напора да финансирају "пројекте алт-протеина", уложили су до 2 милиона долара за такве пројекте, пише "Фри бикон".

Присталице ових напора кажу да америчка национална безбедност зависи од суочавања са глобалним променама и тражења нових технологија које омогућавају производе као што је месо узгојено у лабораторији.

"Један од најнепосреднијих, политички изводљивих и најснажнијих начина да се ово уради (решавање климатских промена) је да америчка влада инвестира у алтернативне начине производње меса и убрза их", написао је Мет Спенс, бивши званичник Министарства одбране.

Међутим, недавне студије, укључујући и ону коју је објавио Универзитет Калифорније, сугеришу да је "отисак угљен диоксида који производи месо узгојено у лабораторији потенцијално гори од говеђег меса у малопродаји."

(НЕ)ПОВЕРЕЊЕ МЕЂУ САВЕЗНИЦИМА: ЕК основала надзорни орган за корупцију у Украјини

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube