Најновије

СЕВЕРНА КОРЕЈА ПРЕТИ РАТОМ АМЕРИКАНЦИМА: Одговорићемо физички на вашу ракетну одбрану

Војска Северне Кореје саопштила је данас да ће "физички одговорити" на америчко и јужнокорејско распоређивање модерног система ракетне одбране ТХААД на Корејском полуострву.

Ким Џонг Ун (Фото: Синхуа)

"Применићемо физички одговор као меру чим буде потврђена локација и време распоређивања овог инвазивног средства у циљу америчке надмоћи у свету, система ТХААД, на територији Јужне Кореје", саопштила је севернокорејска војска, преноси данас Ројтерс, позивајући се на агенцију КЦНА.
У саопштењу се наводи да је војска Северне Кореје непоколебљиво спремна на немилосрдан осветнички удар којим ће Јужну Кореју претворити у "огромну буктињу и гомилу пепела" чим добије наређење да изведе напад.
Јужнокорејска председница Парк Геун-хје рекла је данас да систем ТХААД нема за сврху да узме на нишан ниједну трећу земљу, већ да је усмерен искључиво против претње Северне Кореје.
САД и Јужна Кореја су у петак саопштиле да ће овај противракетни систем, који се користи у великим висинама, бити коришћен у циљу супротстављања растућим нуклеарним и ракетним способностима Северне Кореје, подсећа британска агенција.
Северна Кореја често прети нападима на интересе Јужне Кореје и САД у Азији и на Пацифику.
Најава о распоређивању система ТХААД, која је изазвала брз и оштар протест Кине, уследила је дан након што је америчко Министарство финансија ставило на црну листу севернокорејског лидера Ким Џонг-уна због кршења људских права.
Северна Кореја је стављање свог лидера на црну листу окарактерисала као "објаву рата" и запретила снажним одговором.
Званичник јужнокорејског Министарства одбране рекао је да ће у року од неколико недеља бити изабрана локација за распроеђивање ТХААД-а и да савезници настоје да га учине оперативним до краја 2017. године.
САД имају 28.500 војника респоређених у Јужној Кореји, као наслеђе из Корејског рата вођеног од 1950. до 1953. године. Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА