Најновије

ОТКРИВЕНО: Први нацрт мировног споразума Русије и Украјине

17 страница слободе и мира...

Украјина и Русија су у нацрту мировног споразума из 2022. године, који никада није потписан, усагласиле да искључе Крим из споразума, остављајући га под руском надлежношћу, као и да Украјина не признаје руски суверенитет над полуострвом, објавио је Њујорк тајмс.

Русија и Украјина одржале су неуспешне мировне преговоре у Белорусији и Турској у првим месецима рата 2022. године и од тада нису вођени никакви директни преговори две зараћене стране.

Нацрт је објавио у целости, на 17 страница.

Према томе нацрту, о статусу територија Украјине које је окупирала Русија, требало је да се одлучи у каснијим разговорима између украјинског председника Володимира Зеленског и руског председника Владимира Путина.

 

Украјина је пристала да одустане од тежњи да се придружи НАТО-у или било којем другом војном савезу, али је споразум дозвољавао Кијеву да уђе у ЕУ.

Русија је такође захтевала укидање свих санкција Запада, укидање свих украјинских закона који се односе на руски језик и национални идентитет и ограничавање украјинских оружаних снага.

Највећа препрека била је у вези са безбедносним гаранцијама под којима би силе, као што су Велика Британија, Сједињене Државе, Кина и Француска стале у одбрану Украјине уколико би била нападнута, пише Њујорк тајмс. 

Руски представници су наводно захтевали право вета на те гаранције, што значи да би Русија могла да блокира међународну интервенцију ако сами одлуче да поново изведу војну операцију у Украјину.

Украјински тим због тога захтева наводно "није имао интерес за наставак преговора", рекао је један украјински званичник за амерички лист.

Извор: РТС 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА