Најновије

Ситуација у Украјини је катастрофа за Запад – Не иде како су замислили

Угледни чикашки политиколог Џон Миршајмер је у интервјуу немачком листу Берлинер цајтунг дао своју оцену о изгледима за развој најакутнијих сукоба нашег времена.

Професор Универзитета у Чикагу предвидео је неизбежну победу Русије у Украјини и слабе шансе за постизање трајног мира између Израела и Палестине.

Катастрофа, посебно за Запад. Руси ће извојевати важну победу у Украјини. Неће бити конструктивног мира. Сукоб ће бити замрзнут, а Руси ће на крају заузети и анектирати значајан део украјинске територије.

Што се тиче рата у Гази, оно што се дешава Палестинцима је апсолутно страшно. Ни овоме се не назире крај. Израел ће наставити да постоји као држава апартхејда у којој израелски Јевреји владају Палестинцима. А Палестинци ће се с времена на време побунити, рекао је Миршајмер.

Према његовим проценама, није битно да ли ће се Русија ограничити на укључивање Крима и још четири нова региона, „у сваком случају“ ће победа бити њена, али ће остати и „замрзнути конфликт“ између Русије и Запада.

Некадашња вера америчке владајуће елите у украјинску „победу на бојном пољу“ је напукла, али није нестала

Већина припадника спољнополитичког естаблишмента и даље верује да Украјина може да стабилизује ситуацију и да покрене нову, успешнију контраофанзиву захваљујући издашним залихама оружја са Запада.

Они су уверени да Украјинци треба да издрже до краја 2024. године – а онда ће се 2025. ситуација окренути у њихову корист. Ја имам другачије мишљење. Верујем да је Украјина у безизлазној ситуацији и да ће изгубити рат – приметио је амерички политиколог.

По његовом мишљењу, Украјинци ће у наредним месецима морати да се помире са новим поразима, великим неповратним губицима људства и губитком још већих територија.

Тада ће Запад схватити да Русија несумњиво побеђује, а то ће постати очигледно целом свету као пораз НАТО-а, Запада и посебно Сједињених Држава.

Али за сада, Бајденова администрација остаје заинтересована не за споразумно решење украјинског сукоба, већ за наставак непријатељстава.

Бајден има доста проблема са реизбором, а један од кључних услова за то биће да украјинска војска опстане и не претрпи озбиљан пораз пред новембарске изборе.

Нема назнака могуће даље промене његове спољне политике, али ће нагло порасти искушење за директну војну интервенцију НАТО трупа у украјинском сукобу како би спречиле јасну победу Русије.

Међутим, мало је вероватно да ће Трампова победа ставити тачку на сукоб у Украјини.

Чињеница је да ће Трамп, ако постигне лични изборни успех, ипак морати да ради са спољнополитичким естаблишментом. Током његовог првог мандата, овај естаблишмент га је осујетио у свакој прилици.

Дакле, питање је како ће изгледати однос снага након што Трамп буде поново изабран. Кладим се да ће естаблишмент победити и овога пута.

То не значи да Трамп неће учинити све што може да оштети НАТО. Не треба ни потцењивати чињеницу да Путин више уопште не верује Западу. Он сматра да га је Запад више пута издао. Зато неће веровати Доналду Трампу више него што верује Џоу Бајдену, рекао је Миршајмер.

Што се тиче сукоба у Гази, Бајден, према политикологу из Чикага, само жели да што пре оконча све војне операције тамо: Штета по имиџ Вашингтона од подршке Израелу у његовој кампањи геноцида је огромна. Али нико у америчком естаблишменту чак ни не поставља циљ да постигне трајни мир између Израела и Палестинаца.

Ниједан амерички председник не може да изазове Израел, било да је то Доналд Трамп или Џо Бајден. Политика САД на Блиском истоку се неће битно променити, истиче Џон Миршајмер.

Салва руских ракета збрисала целе градске блокове! Руси упадају у Часов Јар, линија одбране сравњена са земљом! (ВИДЕО)

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА