Најновије

"Гардијан": Израелска влада покушава да обликује дискурс о рату у Гази у Америци

Произраелске групе у САД покушавају да се обрачунају са студентским протестима подршке Палестини, али и да промене дефиницију антисемитизма.

Прошлог новембра, само неколико недеља након избијања рата у Гази, четрдесетдвогодишњи израелски министар Амихај Чикли обратио се посланицима у Кнесету и говорио о томе шта би Израел требало да уради поводом пропалестинских демонстрација у САД.

"Рекао сам то и раније и рећи ћу поново: мислим да би требало да будемо у офанзиви, поготово у Сједињеним Државама", истакао је он.

Чикли од тада води циљану акцију како би се супротставио критичарима Израела. Британски "Гардијан" је открио доказе који показују како је Израел поново покренуо контроверзни ентитет у оквиру шире кампање за односе с јавношћу која циља на кампусе америчких колеџа и покушава да редефинише антисемитизам у америчком закону.

Чикли је уверио законодавце да у буџету има новца за медијску кампању, која би била одвојена од традиционалнијих односа с јавношћу и плаћеног рекламног садржаја који производи влада. Она укључује 80 програма који су већ у току за заговарачке напоре "да се ураде на 'концертни' начин", рекао је он.

Реч "концертни" односи се на поновно покретање контроверзног програма израелске владе првобитно познатог као "Кела Шломо", осмишљеног да спроведе оно што је Израел назвао "активностима масовне свести" - које су усмерене углавном на САД и Европу.

"Концерт", сада познат као Гласови Израела, раније је радио са групама које су предводиле кампању за доношење такозваних "анти-БДС" државних закона који кажњавају Американце за учешће у бојкоту или другим ненасилним акцијама против Израела.

Његова најновија инкарнација део је тајне операције израелске владе против студентских протеста, организација за људска права и других противника њихових операција.

Најновије активности Гласова Израела спроведене су преко непрофитних и других субјеката који често не откривају информације о донаторима. Од октобра до маја, Чикли је надгледао потрошњу најмање 32 милиона шекела, или око 8,6 милиона долара, на садржаје који би требало да поправе перцепцију израелске владе у јавности.

Није прошло много времена да једна од америчких група за заступање у блиској сарадњи са Чиклијевим министарством, Институтом за проучавање глобалног антисемитизма и политике, или ИСГАП, оствари снажну победу.

На децембарском конгресном саслушању о наводном антисемитизму међу студентским антиратним демонстрантима, неколико посланика републиканаца у Представничком дому експлицитно је цитирало истраживање ИСГАП-а у својим испитивањима председника универзитета.

Саслушање је завршено сукобом представнице Елиз Стефаник са тадашњом председницом Универзитета Харвард, Клодин Геј, која се касније повукла са те функције након таласа негативних вести.

ИСГАП, који је, како се извештава, већину својих средстава 2018. године добио од израелске агенције која је водила "Концерт", похвалио

"Сва ова саслушања су резултат нашег извештаја да сви ови универзитети, почевши од Харварда, узимају много новца од Катара", хвалио се бивши члан израелског Кнесета Натан Шарански, који је раније обављао исту функцију као Чикли, а сада председава ИСГАП-ом.

Шарански је окупљеним присталицама рекао да је изјаве Елизе Стефаник видело милијарду људи.

ИСГАП је учествовао и у кампањи да која са циљ има промену дефиниције антисемитизма, која би могла да садржи и неке критике Државе Израел.

Друге америчке групе повезане са Гласовима Израела су покренуле низ иницијатива за јачање подршке држави Израел. Једна таква група која је јавно наведена као партнер, Национални савет за оснаживање црнаца (НБЕЦ), објавила је отворено писмо црначких демократских политичара у којима се они обавезују на солидарност са Израелом.

Сајбер Вел, произраелска група за борбу против дезинформација коју предводе бивши званичници израелске војне обавештајне службе и представници Гласова Израела, означена је као званични "партнер од поверења" ТикТока и "Мете", помажући друштвеним платформама да "прегледају и уређују садржај".

У недавном извештају Сајбер Вела "Мета" се позива да цензурише популарни слоган "Од реке до мора, Палестина ће бити слободна".

БОРЕЉ ПРЕТИ СРБИЈИ! Или Русија или ЕУ

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube