Најновије

На изборима у Београду 14 листа, већина представила кандидата за градоначелника

До избора 2. јуна остало је још 14 дана, а грађани Београда ће се опредељивати између 14 изборних листа од којих је већина представила своје кандидате за градоначелнике, који се не бирају директно, већ их бира Скупштина града већином гласова.

Александар Шапић, кандидат за градоначелника листе окупљене око Српске напредне странке која носи назив "Александар Вучић - Београд сутра" више пута је поручио да Београд "треба да има српског градоначелника и српску власт". Београдски избори за њега нису само локани и грађани ће се, како оцењује, опредељивати да ли желе градоначелника који ће пођеднако водити рачуна о очувању националних вредности.

Шапић је најавио и наставак инвестиционог циклуса у престоници и низ социјалних мера које је успоставио у претходном периоду, а кампању је поред национаних тема базирао и на резултатима које је постигао као градоначелник Београда, преноси Танјуг.

"Ми смо само у последњих годину и по дана донели више социјалних мера него што су доношене у претходних неколико деценија", рекао је у једном од изборних спотова Шапић, подсетивши на мере као што су бесплатни уџбеници, бесплатни вртићи, појефтињење јавног превоза.

Избори у Београду су важни, како су више пута указивали напредњаци, и због тога што ће престоница бити домаћин међународне изложбе ЕXПО 2027.

На изборе излази и коалиција "Бирамо Београд" коју чине Зелено-леви фронт, Не давимо Београд, Народни покрет Србије, Демократска странка, Еколошки устанак, Покрет слободних грађана и Ново лице Србије, а кандидат за градоначелника Београда те листе је Добрица Веселиновић из Зелено-левог фронта.

Веселиновић је приликом предаје листе навео да ће главне теме којима ће се бавити та коалиција бити проблеми у саобраћају, здравству, образовању и вртићима, као и борба против, како је рекао, "бетонизације Београда, инвеститорског урбанизма" и беторнирања зелених површина у граду. Он је рекао да иза коалиције стоји тим стручних људи који, како је нагласио, знају шта су проблеми у Београду и како да их реше.

Покрет Крени - Промени први пут излази на изборе, а њихов кандидат за градоначелника је Саво Манојловић.
Тај покрет се залаже "да институције буду сервис грађана, да су правила иста за све, а као кључни приоритет наводе борбу против корупције. Манојловић је био један од организатора еколошких протеста у Србији, а претходно је био активан у Удружењу за заштиту уставности и законитости.

Носилац листе "Решење за промене" Саша Радуловић сматра да увођење реда у Београду почиње од пореске реформе која је, како је раније саопштено, кључ за промену.

Сматра да је најважнији ресурс града неизграђено грађевинско земљиште и да оно мора "праведно да се опорезује да би Београд имао довољно средстава да унапреди живот свих Београђана".

На изборе у престоници излази и Народна странка на чијем је челу адвокат Владимир Гајић, који је и кандидат за градоначелника. Листа носи назив "Народна листа - Кључ за победу", а подносиоци ове листе су Народна странка, Нова Србија и покрет Живим за Србију.

Ова коалиција на београдским изборима наводи да су им главне теме борба против корупције, саобраћај, као и положај ратних ветерана и ратних војних инвалида. Залажу се и да здравствена заштита буде ефикаснија и доступнија и да би посебну пажњу требало посветити деци са посебним потребама као и старима.

Носилац листе "Ми - Снага народа" Бранимир Несторовић и кандидат за градоначелника Борислав Антонијевић излазе под слоганом "Доктори за Београд". Како се наводи на сајту "Ми снага народа", Београду треба, поред осталог, "излечење од корупције, нетранспарентног трошења новца грађана, загађења, саобраћајног загушења, урбанистичког дивљања..."
Кандидат за градоначелника листе "Група грађана - за зелени Београд - кад ако не сад" је пулмолог Дејан Жујовић, који је рекао да се домови здравља и градски институти морају вратити под ингеренције Града.

Под слоганом "Ритам града" излази и група грађана "1 од 5 милиона - Београдски фронт", а њихов кандидат за градоначелника је адвокат Душан Теодосијевић. Он је, говорећи о плановима и приоритетима, истакао да у њиховом програму има 40 тачака које се тичу решења за свакодневне "муке Београђана", а то су, како тврди, саобраћајне гужве, загађење ваздуха и градски јавни превоз.

Београдска листа Странке правде и помирења (СПП) "Београд је Свет(а)" има, како су рекли, "невиђеног кандидата", јер он током изборне кампање носи кацигу на глави. Кандидат не открива свој идентитет, али тврди да има "суперхеројске" предлоге за решење проблема свих Београђана.

На београдске изборе излазе и Руска странка под слоганом "Срби и Руси браћа заувек", а као своју политику наводе оснаживање "братских веза" два народа.

На изборе у Београду излазе и покрет "Ћале, ово је за тебе", затим Унија Рома Србије - за Београд, листа Београд наш град - Василиос Провелеггиос - Маријана Ивовић Вукотић - Ферид Булић - Коалиција СНАГА. Ова листа има положај листе националне мањине, а поднеле су је Бошњачка грађанска странка, Влашка народна странка, Савез Југословена, Савез за будућност и развој, Странка Црногораца и Грађанска странка Грка Србије.

Градоначелник Београда се не бира директно на изборима, већ га бира већина у Скупштини града, и то на мандат од четири године. Да би неко постао градоначелник Београда потребно је да за њега гласа најмање 56 од 110 одборника колико их има у Скупштини града Београда. Избори у Београду биће одржани 2. јуна.

УДАРНА ВЕСТ! Хеликоптер у којем се налазио председник Ирана доживео несрећу

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА