Најновије

ХЛАДАН ТУШ ЗА КИЈЕВ: Бајден зауставио велики договор са Украјином!

Украјина је склопила комплексан споразум са добављачем течног природног гаса из САД, али амерички председник Џозеф Бајден стоји на путу његове реализације, пише амерички лист „Вол стрит џурнал“.

Како се наводи, украјинска компанија "Д.трејдинг" потписала је уговор са америчком компанијом "Венчур глобал" о испорукама америчког течног гаса у Украјину и земље Источне Европе. То би им омогућило да одустану од руског гаса, а циљ је, како се наводи, и "енергетска безбедност" региона. Међутим, постоје и "лоше вести" за Кијев.
"На путу успеха споразума стоји председник Бајден", пише лист.

Наиме, аутор објашњава да је амерички председник у јануару суспендовао издавање дозвола за нове пројекте за извоз течног природног гаса које је донео у оквиру "зелене агенде". Проблем је у томе што гас треба да се купује преко терминала "Венчур глобал ЦП 2" који сада потпада под Бајденов мораторијум.

Истиче се да је мораторијум изазвао огромну политичку неизвесност у погледу даљих испорука америчког гаса, а Бајден, уколико поново победи на председничким изборима, вероватно че га увести на сталној основи.
Како лист наводи, након почетка специјалне војне операције у Украјини Европа је диверзификовала испоруке енергената, али многе државе и даље зависе од гаса из Русије који се испоручује гасоводом преко Украјине.

Петогодишњи уговор о транзиту са руским „Гаспромом“ истиче крајем ове године и Украјина нема намеру да га обнавља.

Нови споразум САД и Украјине требало је да реши тај проблем. Подсећамо, Русија је крајем маја први пут после скоро две године успела да претекне САД по обиму испорука гаса европским земљама.

ТРЕНУТАК КАДА ФАБ ДИЖЕ СВЕ У ВАЗДУХ: Прави пакао у Харкову (ВИДЕО)

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube