Најновије

Нови НАТО коридор - претња Русији, Србији и Републици Српској

Окруживање Србије НАТО снагама су порука или боље рећи индиректна претња Србији да одустане од своје војне неутралности али и да не размишља и неком уједињењу са РС, док истовремено значи и отварање НАТО коридора преко Балкана за обрачун са Русијом, каже за Спутњик професор Срђан Перишић.

Албанија, Бугарска, Италија и Северна Македонија успостављају коридор војне мобилности преко својих територија како би ојачале одбрамбене способности НАТО, јавља бугарска новинска агенција БТА.

Опасност за Русију, Србију и РС

Ова агенција наводи да је Влада Бугарске у среду одобрила стварање коридора војне мобилности, у оквиру иницијативе која укључује министарства одбране Албаније, Бугарске, Италије и Северне Македоније, а која је осмишљена за јачање војне логистике у оквиру Паневропског коридора VIII.

Универзитетски професор и геополитички коментатор др Срђан Перишић каже да овај НАТО коридор, односно коридор Америке која заправо стоји иза тога, има најмање два циља, а можда и више.

„Прва ствар је да је тај коридор који иде из Италије преко балканских земаља у ствари десно крило наступа Америке и НАТО према Русији. Десно такозвано југоисточно крило. Постоје још два - централни фронт према Русији и северни правац. Значи, НАТО се према Русији у овом сукобу који гледамо интензивно припрема за неку наредну фазу сучељавања па и рата са Русијом користећи ова три кључна правца. Један је и овај који иде преко Балкана,“ објашњава Перишић.

Тај коридор је, каже саговорник Спутњика, у ствари коридор против Русије, којим ће се кретати и војне снаге, логистика, снабдевање НАТО трупа.
Коридор обухвата и КиМ

„Друга ствар коју овде уочавамо јесте да тај коридор НАТО пакта окружује Србију чиме врши геополитички притисак на њу да се у скорој будућности определи да постане чланице НАТО. То је други циљ формирања овог коридора - да Србија одустане од своје војне неутралности коју је у својим документима јасно записала,“ истиче Перишић.

Према његовим речима, овај циљ НАТО пакта за нас је посебно интересантан, јер ће се у том коридору наћи и Албанија, што значи и такозвана држава Косово.

„Они тзв. Косово већ дужи низ година спремају да постане чланица НАТО. Међутим, и да се то не деси, војни капацитети, логистика и људство са КиМ, дакле Албанци, ће и те како учествовати у том НАТО коридору и према Русији, али и према Србији као део притиска. Другим речима, коридор ће деловати као претња према Србији иако то нико неће јавно рећи, већ ће тврдити да су то потребе НАТО снага у наводном обуздавању Русије а у ствари је усмерено и ка Балкану и државама које нису чланице НАТО међу којима је Србија али и БиХ,“ напомиње Перишић.

На удару и Декларација Свесрпског сабора

Наш саговорник подсећа да БИХ није део НАТО само због тога што се чланству противи Република Српска, што значи да то што прети Србији прети и РС.

„Тако да овај НАТО коридор има претње и према РС због тога што се она грчевито бори против учлањена БиХ у ову војну организацију. И то ефективно већ 14 година. Овде можемо издвојити и трећи фактор који посебно смета НАТО пакту а о коме се није изјашњавао јавно, а то је да Алијанса жели да Срби не покушавају никакво уједињавање апропо Декларације и заједничкој будућности српског народа,“ напомиње Перишић.

Та Декларација је, закључује наш саговорник, у многим тачкама директно супротстављена и НАТО, и Америци и уопште западној геополитици и идеологијама, а између осталог има и своје геополитичке димензије што Западу боде очи.

Све о "комарцу": Нови ФПВ дрон камиказа у употреби Војске Србије

Извор: Спутник.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА