Најновије

Локални избори у Србији: Где је неизвесно?

Судећи према првим резултатима таква ситуација биће у Нишу, а опозиција наводи да је неизвесно и у Чачку, као и на београдским општинама Стари град, Врачар и Нови Београд.

Са нешто мањом излазношћу него прошле године, јуче је завршено гласање на локалним изборима у Србији, а према првим резултатима у већини места највише гласова освојила је листа окупљена око Српске напредне странке.

Победа ове листе, која је уочи избора најавила да ће наступити у најширој коалицији, у неким местима била је убедљива, а добар резултат остварили су у готово свим већим градовима, попут Београда или Новог Сада где су према прелиминарним резултатима освојили око 52 одсто гласова.

У неким местима, међутим, формирање власти биће неизвесно, а судећи према првим резултатима таква ситуација биће у Нишу, као и београдским општинама Стари град и Врачар. 

Председник Српске напредне странке Милош Вучевић изјавио је синоћ да је њихова листа победила у свим градовима и општинама сем у Кањижи, Бачкој Тополи, Сенти и Тутину.

На истој конференцији за медије председник Србије Александар Вучић, саопштавајући прве резултате избора, рекао је да је најтежа утакмица била у Нишу где је група грађана "Др Драган Милић" добила око 23 одсто гласова, док је опозиција убедљиво поражена. Вучић је рекао да ће његов предлог бити да се разговара.

Иначе, листа окупљена око СНС-а у Нишу је освојила око 45 одсто гласова.

Носилац листе "Др Драган Милић", лекар Драган Милић, изјавио је синоћ након објављивања првих резултата да неће бити никакве сарадње са Српском напредном странком. Милић је рекао да успех заједнички и изразио захвалност листама "Крени-промени", "Нада" и "Бирам борбу".

Да постоје и друге могућности коалиција најавио је први на листи СНС "Бирамо Ниш" Драгослав Павловић који је рекао на конференцији за новинаре да њихова листа заједно са Руском странком може да формира власт у граду.

Народни покрет Србије, с друге стране, саопштио је јутрос на основу 100 одсто бирачког материјала, да је СНС освојила 29 мандата и неће моћи заједно са Руском странком, која има један мандат, да формира већину од 31 одборника.

Синоћ су изборну победу опозиције објавили и у Чачку, а Павле Јелисијевић из Групе грађана "Пробудимо Чачак" изјавио је новинарима да је "Чачак други слободан град после Ниша". Он је рекао да су према њиховим резултатима, опозиционе листе освојиле 53 одсто гласова, а коалиција окупљена око СНС-а 43 одсто.

Нешто другачије, управо обрнуте резултате, саопштио је градоначелник Чачка Милун Тодоровић који је рекао да је листа "Чачак сутра" освојила 53 одсто гласова, а опозиција 43 одсто, колико се добије када се саберу резултати опозиционих листа које је он изнео.

Шеф Изборног штаба Градске организације Српског покрета Двери у Чачку Бошко Обрадовић изјавио да "док не избројимо буквално последњи глас, са сваког од 104 бирачка места у граду Чачку неће се знати дефинитиван резултат". Додао је да је слична ситуација и у неким другим градовима и општинама, од Ужица, преко Горњег Милановца до Ниша и Ваљева.

У Ваљеву је СНС прогласио убедљиву победу (58 одсто) над уједињеном опозицијом са листе "Свануће" (32 одсто), док је у Ужицу из изборног штаба СНС-а саопштено да су освојили 45 одсто гласова и да ће формирати власт са Здравом Србијом.

СНС је прогласио победу и у Горњем Милановцу наводећи да су освојили 51 одсто гласова. 

Да је од 17 београдских општина неизвесно ко ће формирати власт у две чуло се синоћ у изборном штабу СНС-а, док су из опозиционог штаба "Бирам борбу" навели да се ради о општинама Стари град и Врачар. Опозиција је прогласила победу и на Новом Београду.

Саопштавајући прве резултате новинарима, Добрица Веселиновић са листе "Бирамо Београд" рекао је да ће листа око СНС моћи сама да формира власт у Београду, али да ће на Старом граду то моћи да учини опозиција. Тада је најавио разговоре са листом Марка Бастаћа.

Мирослав Алексић са исте листе додао је да опозиција убедљиво води и у трци за скупштину општине Врачар где су освојили, према синоћњим подацима, 42 одсто гласова, док листа око СНС-а има 37 одсто.

Овог јутра нове информације око Врачара саопштио је председник општинског одбора СНС Врачар Ненад Ђорђевић који је рекао да ова странка има коалицију за формирање власти.

Како је додао са још најмање три изборне листе утврдили су већину за конституисање власти у овој београдској општини. Истакао је и да ће ово бити једина општина у Србији где ће у локални парламент ући чак осам изборних листа. 

Новобеоградски одбор Демократске странке објавио је на Иксу да су на локалним изборима на Новом Београду победиле опозиционе листе "Бирамо Нови Београд" и "Крени-промени".

Према резултатима које је синоћ прочитао Александар Шапић, носилац листе за Београд коалиције окупљене око СНС-а, на Новом Београду ова листа освојила је око 47 одсто гласова, док су опозиционе листе "Бирамо Нови Београд" (18 одсто) и "Крени-промени" (26 одсто) укупно освојиле 44 одсто гласова, према подацима саопштеним из изборног штаба СНС-а.  

„Вашингтон пост“: Украјински војници су необучени, неспремни за фронт и не желе да се боре

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА