Најновије

ЗАШТО СРБИЈА НИКАДА НЕ БИ ТРЕБАЛО ДА КРЕНЕ СА ИСКОПАВАЊЕМ ЛИТИЈУМА: Села и градови опустошени, земља разорена, вода загађена (ВИДЕО)

У сенци привидно сјајних обећања о економском развоју и новим радним местима, планови за отварање рудника литијума у Србији крију потенцијал за еколошку катастрофу.

Успркос опсежним контроверзама и протестима јавности, питање ископавања литијума добија све веће размере, уз све јаче сумње у дугорочне последице за животну средину и здравље становништва.

Медијска машинерија под контролом Александара Вучића и Српске напредне странке (Информер, Ало, Новости, Б92, Република, Курир...) ових дана здушно су кренули у кампању убеђивања јавности како је ископавање литијума добро за Србији и како негативних последица по земљу и становништву готови и да нема. 

Међутим, озбиљни еколошки ризици који прате експлоатацију литијума су већ добро документовани.

Начин на који се планира екстракција у Србији укључује коришћење огромних количина сумпорне и хлороводичне киселине. Ове киселине су међу најагресивнијим и најопаснијим хемикалијама, које могу имати девастирајући утицај на земљу, воду и ваздух.

Поред тога, процес екстракције ће захтевати огромне количине воде, што може додатно угрозити локалне водне ресурсе.

Рудник планиран у пољопривредно богатом и водом богатом подручју могао би изазвати непоправљиве промене у екосистему.

Стручњаци упозоравају да би токсични отпад из рудника могао да контаминира земљиште и подземне воде, што би имало дугорочне последице за пољопривреду и снабдевање водом, а самим тим и на живот људи у региону!

Осим еколошких ризика, постоји и социјална димензија проблема.

Локално становништво, које се традиционално бави пољопривредом, туризмом и трговином, могло би да се нађе у ситуацији где њихови извори прихода и квалитет живота бивају директно угрожени.

Страхови од демографских и социоекономских поремећаја нису неутемељени, јер би инвазивне рударске операције могле из темеља променити карактер и функционалност локалних заједница.

Поред унутрашњих  изазова, постоји и шири контекст глобалног тржишта литијума, који је обележен корупцијом и кршењем људских права у другим деловима света. Ово поставља питање етичности и одрживости избора Србије да се упусти у такав подухват.

Упркос јасним упозорењима стручњака и активиста, СНС камарила на челу са Александром Вучићем упорно игнорише глас локалног становништва и еколошких стручњака. 

Последице рударења

Ово су неки од кључних проблема који могу настати услед експлоатације литијума:

Загађење вода: Рударење литијума често укључује употребу хемикалија у процесима екстракције, што може довести до контаминације површинских и подземних вода. Ово загађење може да утиче на локалне екосистеме, али и на изворе воде који су неопходни за пиће, пољопривреду и рибарство.

Загађење земљишта: Хемикалије коришћене у рударењу, као и тешки метали који могу бити ослобођени из руде, могу значајно контаминирати земљиште. Ово може довести до смањења плодности земљишта и утицати на пољопривредну производњу, као и на здравље људи који конзумирају локално узгајане производе.

Загађење ваздуха: Процеси рударења и прераде литијума могу довести до емисије прашине и других загађивача у атмосферу, што може утицати на респираторно здравље локалног становништва и смањити квалитет ваздуха.

Дезертификација и ерозија тла: Велике количине земље и стена се померају током рударских операција, што може довести до дезертификације и ерозије. Ово може изазвати промене у локалним хидролошким условима, смањити квалитет тла и повећати ризик од поплава.

Смањење биолошке разноврсности: Уништавање станишта током рударења може довести до губитка биодиверзитета. Специфичне врсте флоре и фауне могу бити трајно изгубљене, што смањује еколошку стабилност региона.

Друштвено-економске последице: Локално становништво може искусити смањење квалитета живота услед рударских операција. Поред здравствених ризика, може доћи до смањења туристичког и рекреативног потенцијала региона, као и до конфликата везаних за употребу земљишта и воде.

Здравствени проблеми: Изложеност загађењу може утицати на здравље локалног становништва, узрокујући респираторне проблеме, кожне иритације, а у неким случајевима и теже болести због излагања токсичним супстанцама!

СПЕЦИЈАЛНЕ РУСКЕ БОМБЕ Британски аналичар открио колика опасност прети Украјинцима

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА