Најновије

Украјински пилоти се обучавају да управљају авионима Ф-16 у Француској

Тренутно се у Француској 10 украјинских пилота обучава да управља авионима Ф-16, саопштило је данас француско ваздухопловство. Француске ваздушно-космичке снаге обавезале су се да ће сертификовати обуку 26 Украјинаца у року од две године.

Украјински пилоти се обучавају ваздушној бази на југозападу Француске, а тачна локација није саопштена из безбедносних разлога, преноси Монд. Како наводи лист, у ваздухопловној бази нема ловаца Ф-16 на којима ће пилоти летети у Украјини, али постоји неколико Алфаџета који су добијени захваљујући француско-белгијској сарадњи.

„Предност ових авиона је у томе што су опремљени инструмент-таблом која симулира ону на Ф-16, белгијске трупе лете на Ф-16 и обучавале су се на овим авионима до 2018. године”, пише издање.

Према подацима француских ваздушно-космичких снага, тренутно је на обуци само десет украјинских пилота. Неки никада раније нису летели, док други имају искуство летења на Л-39 Албатросу, тренажном авиону чешке производње. „Сви су од доласка у Француску били 'у балону' (склоњени од очију јавности), како је рекао један француски официр. А ни на данашњи дан, када сви медији прате догађаје, није им било дозвољено да комуницирају са штампом”, напомиње Ле Монд.

Једина информација која је објављена у јавности је њихова старост: „украјински пилоти имају између 21 и 23 године”. Након обуке у Француској, Украјинци би требало да се придруже бази у Румунији, где ће научити како да заиста преузму контролу над Ф-16, пише Ле Монд.

Униан подсећа да је раније било објављено да ће Румунија платити обуку украјинских пилота на ловцима Ф-16. Истовремено, Политико је писао да се сукоби између Украјине и Запада јављају око обуке пилота на Ф-16. Кијев захтева од својих партнера да прошире програм, али савезници кажу да украјински пилоти још нису спремни да масовно лете на Ф-16, преноси Танјуг.

Речено је да Украјина има 30 пилота који би одмах могли да почну обуку у САД. Међутим, администрација председника Џоа Бајдена рекла је Кијеву да њен програм обуке, који се одвија у Аризони, нема довољно простора да прими више од 12 пилота истовремено.

СПРЕМА СЕ НАПАД ДУБОКО У РУСИЈУ! Користиће се брутално разорне...

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА