Најновије

ХЛАДАН ТУШ ЗА ПРИШТИНУ! Француска, Немачка и Италија упутиле писмо: Нисте испунили услове за чланство у Савет Европе, нема напретка ка ЗСО!

Важно је напоменути да је Трампова администрација поставила овај захтев Куртију пре четири године - и због тога су је критиковали Европљани, истајао је Некадашњи амерички специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине.

Некадашњи амерички специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричард Гренел оценио је да је писмо које су лидери Италије, Немачке и Француске упутили премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију знак да су Европљани коначно почели да прихватају политику бившег председника САД Доналда Трампа о КиМ.

"Италија, Француска и Немачка рекле су косовском премијеру Аљбину Куртију да мора да направи 'одлучан напредак' у примени претходних споразума или у супротном неће подржати њихову пријаву за Савет Европе", написао је Гренел на Иксу.

Гренел је посебно истакао Италију, Француску и Немачку као земље које су "коначно делале".

"Важно је напоменути да је Трампова администрација поставила овај захтев Куртију пре четири године - и због тога су је критиковали Европљани", написао је он.

Након што је Приштина, тачније тзв. министарка спољних послова Доника Гервала упутила писмо Савету Европе, јуче су Француска, Немачка и Италија учиниле исто. Оне су премијеру привремених приштинских институција Аљбину Куртију јасно поручиле да тзв. Косово није испунило услове међународне заједнице по питању њиховог чланства у Савету Европе, с обзиром на то да није направљен ни један конкретан корак ка формирању ЗСО.

Писмо Париза, Берлина и Рима одговор је на писмо које је Курти раније послао, а у којем је навео своје предлоге везане за успостављање ЗСО и чланство Приштине у Савету Европе, пренео је Репортери, додајући да се у писму европских земаља наводи да кораци које је Курти предложио "не решавају хитну потребу за конкретним корацима ка успостављању ЗСО, и да ризикују даље подривање дијалога под посредством Европске уније".

ПАЛО НОВО УТВРЂЕЊЕ! Руске трупе успешно упадају на територије које су држали Украјинци (ВИДЕО)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА