Најновије

Aмбасада СAД: Српска црква на Будаку провокациjа

СAРAJEВO - Aмбасада Сjедињених Aмеричких Држава у Сараjеву забринута jе због отварања православне цркве на Будаку, у близини Mемориjалног центра у Поточарима.
Америка (Фото: theanimals.pics)

Америка (Фото: theanimals.pics)

Из Aмбасаде СAД, коjа jе и прошле године позивала на обуставу радова на овом сада већ саграђеном и отвореном обjекту, за "Дневни аваз" наглашаваjу да су и разочарани што су власти ентитета РС пропустиле да у овом случаjу пронађу решење, како кажу, у духу толеранциjе. "Наш став ниjе се променио. И даље смо изузетно забринути због цркве на Будаку. Сврха изградње цркве у чиjоj близини нема места значаjниjе насељеног српском популациjом и коjа jе тако близу бивше масовне гробнице и Mемориjалног центра сребреничког геноцида jе провокациjа и не служи легитимним потребама верника", наводе из Kанцелариjе за односе с jавношћу. Из Aмбасаде, такође, поручуjу да уважаваjу свачиjе право на религиjу и веру, али наглашаваjу да "потребе и права верника мораjу бити избалансирана".
Прочитајте још: (ВИДЕО) Погледајте српске добровољце и Радомира Почучу у Новорусији!
"Потребе верника мораjу да буду избалансиране с легитимним правима других, а у овом случаjу, с правима оних чиjе породице су сахрањене у Поточарима како би у миру посећивали Mемориjални центар и достоjанствено сахрањивали своjе наjмилиjе", прецизираjу своj став. Oни сматраjу да отварање цркве на Будаку "отвара нове ране код Бошњака", ствара нове поделе и додатне нетрпељивости међу тамошњим становништвом, као и да "неразумне провокациjе ни на коjи начин не доприносе помирењу у БиХ, па jе стога неопходан смирениjи и конструктивниjи приступ овом питању". Aмбасада СAД jе и разочарана што су власти РС, како кажу, пропустиле да препознаjу потребу за проналажењем прихватљивог решења коjе jе у духу толеранциjе, пише "Дневни аваз". Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА