Најновије

КНЕЖЕВИЋ: Хрватска би и сама изгласала Резолуцију о Јасеновцу да жели добре односе са комшијама

Коментаришући оштру осуду Хрватске због усвајања Резолуције о геноциду у Јасеновцу и захтева да се забрани улазак у земљу посланицима који су за њу гласали, лидер Демократске народне партије (ДНП) Црне Горе и посланик у црногорској Скупштини каже да Хрватска наглашено промовише политику Павелићеве НДХ.

Да Хрватска жели добре односе са комшијама, сама би у свом Сабору усвојила резолуцију о Јасеновцу, изјавио је лидер Демократске народне партије (ДНП) Црне Горе и посланик у црногорској Скупштини Милан Кнежевић.

"Резолуција о геноциду у Јасеновцу, Матхаузену и Дахау донета је на Видовдан у црногорској скупштини и представља покушај да се заустави ревизионизам који је све присутнији у Хрватској, где константно покушавају да умање број жртава (у Јасеновцу)", рекао је Кнежевић гостујући у Јутарњем програму РТРС.

Коментаришући оштру осуду Хрватске на усвајање Резолуције о геноциду у Јасеновцу и захтева да се забрани улазак у земљу посланицима који су за њу гласали, Кнежевић каже да Хрватска наглашено промовише политику Павелићеве НДХ.

"Имате нови сазив Сабора, у којем је створена већина са изричитим нагласком да у позицији не може бити ни један Србин. Званично, када им треба они су раскинули са НДХ прошлошћу, али из свакодневних примера видите да та политика (Павелићеве НДХ) никада није била живља", навео је Кнежевић.

Најморалније би, истиче Кнежевић, било да Хрватска донесе једну такву резолуцију.

"Ако мисле добро себи и региону, Хрватска би требало да изгласа у свом парламенту резолуцију о Јасеновцу. Ово није усмерено против Хрватске која је настала 1992. године, већ против оних који јавно тврде да је Јасеновац био само радни логор и ништа више од тога. Нажалост, таквих је много данас у Хрватској. Ако су нешто слично могли да ураде Немачка и Аустрија, зашто то није у стању Хрватска", упитао је Кнежевић.

Поводом најава из Хрватске да ће на све начине блокирати европски пут Црне Горе, Кнежевић истиче да Хрватској није у интересу да се односи са Црном Гором компликују због чињенице која је мање више позната у читавом свету.

"Они морају да схвате да смо ми независна и самостална држава и да одлуке доносимо пре свега у интересу свог народа. У Црној Гори живи више од 30 одсто Срба и ова држава више никада неће водити антисрпску политику. Ако то Хрватска жели да прихвати онда можемо сарађивати, ако не, онда коректни односи и ништа више од тога", нагласио је Кнежевић и поручио да се у Јасеновцу догодио геноцид.

КАТАСТРОФАЛНЕ ВЕСТИ ЗА КИЈЕВ: Украјини саопштили смртну пресуду

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА