Најновије

УДРУЖЕНИ ПРОТИВ СРБА: Како Приштина и Сарајево скупљају доказе о "геноцидима"

На недавном обележавању 25 година од уласка НАТО трупа на Косово и Метохију у Приштини боравио је и гост из Сарајева.

Након почетног снебивања, а после усвајања Резолуције о Сребреници, Сарајево и Приштина све отвореније показују да им је главни циљ да удружено ударе на Србе, Србију и Републику Српску, пишу "Вечерње новости".

Прилика да се то демонстрира било је и обележавање 25 година од уласка НАТО трупа на КиМ, где су се окупили многи којима је заједнички именитељ мржња према нашем народу.

Међу званицама на светковини у Приштини био је и Емир Суљагић, директор Меморијалног центра Сребреница, којег је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти представио као једног од оних који су "преживели геноцид који су српске снаге починиле јула 1995. у којем је убијено преко 8.000 Бошњака".

Пожелео му је добродошлицу на "годишњицу ослобођења наше земље и окончања етничког чишћења и геноцида Србије на Косову".

Курти и Суљагић, дакле, сагласили су се да их повезује "геноцид Србије", а у саопштењу са састанка види се да ће предузети и конкретне кораке. Најављено је потписивање меморандума о сарадњи приштинског Института за истраживање и документовање злочина почињених током рата и Меморијалног центра "Сребреница". Уз то, наводи се и да Србија "треба да се суочи са својом прошлошћу и да одговара за почињене злочине, масакре и геноциде".

Куртијев институт, иначе, формиран је да би се сакупили докази о "злочинима" нашег народа, с циљем да се у једном тренутку покрене и тужба против Београда како би се наплатила наводна ратна одштета. И у анкетни листић, у недавно завршеном попису, Приштина је уметнула питања која се односе на "ратну штету", па је од грађана тражено да се изјасне шта су све изгубили током сукоба.

Амбиције Приштине открила је и председница лажне државе Косово Вљоса Османи, која је пре него што је постало јасно да ће им бити измакнута столица у Савету Европе, поручивала да ће породице несталих моћи да туже Србију Европском суду за људска права за повреду права на живот њихових најмилијих. Ту могућност изнела је у дану када се на тзв. Косову обележавао дан несталих. Она је село Меја, у близини Ђаковице, где су у акцијама наших снага страдали и Албанци који су претходно убили пет српских полицајаца, назвала "косовском Сребреницом".

С друге стране, политичко Сарајево усвајање Резолуције о Сребреници дочекало је као нови импулс, па бошњачки политичари у последње време помињу ревизију тужбе за геноцид и ратну одштету. Босна и Херцеговина је 2017. покушала да Србију изведе на "клупу", али је Међународни суд правде у Хагу одбацио захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за агресију и геноцид, уз образложење да Председништво БиХ није донело јединствену одлуку.

Коју правну акробатику ће Сарајево да искористи, посебно кад се удружи са Приштином, а како би Београд и Републику Српску извели на оптуженичку клупу, још није до краја познато.

Срђан Граовац, из Института за друштвену стабилност, указује да је још пре неколико година, када су у парламенту у региону почели да усвајају резолуције о Сребреници, што је учинила и Приштина, постало јасно у ком ће правцу све ићи.

"Тада је и Курти најавио да му је циљ да се Србија означи кривом за геноцид. Он рачуна да би тиме оживео поступак признавања тзв. Косова који је сад замро, али му је важније што би захваљујући таквој пресуди од међународне заједнице могао да тражи додатне притиске на Београд да призна лажну државу", каже он.

Према његовим речима, за циљеве и Сарајева и Приштине сметња је српски фактор. Граовац указује да су се и Албанци и Бошњаци касно формирали као нације, у прошлом веку, те да су тек сада у фази националне експанзије:

"Сви који им се нађу на путу постају њихови смртни непријатељи, а у овом случају сметња су им Срби."

"Волстрит џорнал": Дипломатски напори Зеленског у Швајцарској осуђени на неуспех

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА