Најновије

УКРАЈИНА У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Зеленски припрема "план за окончање рата"

Кијев има велике губитке и нема много времена, рекао је Зеленски.

Украјина припрема "свеобухватан план" за окончање сукоба са Русијом који би требало да буде готов до краја године, рекао је Владимир Зеленски на конференцији за новинаре у Кијеву, након састанка са словеначком председницом Наташом Пирц Мусар.

"Такође ћемо разрадити све друге тачке формуле мира и припремити свеобухватан план који ће бити на столу пред нашим партнерима. За нас је веома важно да покажемо план за окончање рата који ће подржати већина света. Ово је дипломатски пут на којем радимо", рекао је Зеленски. 

Такозвана формула мира је документ од десет тачака који је Зеленски представио у новембру 2022. године, а који, између осталог, предвиђа да Русија уступи сву некадашњу украјинску територију, повуче све своје трупе, плати репарације и преда се судовима за ратне злочине.

Москва је тај план "који нема везе са стварношћу" одбацила као нереалан.

Украјина "мора да буде јака на бојном пољу јер Русија поштује само снагу", додао је Зеленски.

Коментар Зеленског уследио је након што је у четвртак потписао дугорочни безбедносни пакт са ЕУ, обавезујући блок на вишегодишњу војну и финансијску помоћ Кијеву.

САД и неколико њених савезника потписали су са Кијевом одвојене споразуме  обећавајући да ће помагати Украјини "на дуге стазе". 

Западне дипломате су отворено рекле да је сврха таквих споразума да заштите украјинску политику у случају да Доналд Трамп победи на новембарским председничким изборима у САД.

Говорећи у Бриселу, Зеленски је тврдио да Украјина "не жели да продужава рат" и да не жели да сукоб траје "годинама". 

"Имамо много рањених и погинулих на бојном пољу. Морамо да ставимо мировни план на сто у року од неколико месеци", рекао је он, не износећи детаље.

Кијевски режим је стидљиво говорио о украјинским жртвама, наводећи уместо тога да је нанео огромне губитке руским снагама. Према руском министарству одбране, Украјина је изгубила 35.000 војника само у мају и близу 500.000 од почетка сукоба.

РУСИ УШЛИ У ДОНБАСКИ ЊУЈОРК! Украјински војни експерт очекује уличне...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube