Најновије

ОРБАН: Европи је потребан мир

Борба за мир је наш главни задатак као председавајућег ЕУ, поручио је мађарски премијер Виктор Орбан на заједничкој конференцији за новинаре са руским лидером Владимиром Путином у Москви.

Европи је потребан мир, нагласио је премијер и додао да је потребан најкраћи могући пут како би се тај мир постигао.
Он је саопштио да је сазнао мишљење руског председника о изгледима за прекид ватре у Украјини.

„Хтео сам да чујем три главна мишљења руског председника – шта он мисли о мировним иницијативама, шта мисли о прекиду ватре и мировним преговорима, којим редоследом би то требало да се догоди, као и његово виђење Европе након рата“, рекао је Орбан.

Према речима Орбана, Европа не може да се осећа безбедно јер живи у „сенци рата“ у Украјини, а сукоб негативно утиче на економију.
„Ми у Европи сада живимо у сенци рата. То изазива огромне потешкоће у Европи. Не можемо да се осећамо безбедно. Видимо слике разарања и страдања. Овај рат је почео да утиче на економски раст и нашу конкурентност", објаснио је он.

Мађарски премијер је оценио да су ставови руских и кијевских власти веома различити и да је потребно много учинити у циљу постизања мира.
„Њихове позиције су веома удаљене, потребно је предузети много корака како би се приближили окончању рата“, констатовао је он.
Преговоре са руским лидером назвао је отвореним и искреним, а како је рекао, након посете Кијеву и Москви наставиће да улаже напоре усмерене на регулисање украјинске кризе.

„Начинили смо најважнији корак, успостављени су контакти и наставићу да радим у том правцу“, додао је Орбан.
Претходно је портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио да је Орбан допутовао у радну посету Москви на иницијативу мађарске стране, као и да је састанак са Путином у Кремљу трајао скоро три сата. Мађарски премијер је истакао да је његова посета део „мировне мисије“.
Пре доласка у Русију, Орбан је посетио Кијев где се састао са шефом украјинског режима Владимиром Зеленским.

Додик: Спремни излазимо на изборе и очекујемо победу

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА