Најновије

УКРАЈИНЦИ КРЕЋУ У НАПАД КОД ХАРКОВА-"КОНТРАОФАНЗИВУ 2.0"! Спремили су хибридни удар!

Руски војни дописник, Александар Коц, на свом Телеграм каналу, известио је 1. јуна о почетку нове "противофанзиве" украјинских оружаних снага у области Харков.

- Кијев покушава да изведе хибридни напад на наше трупе. Заправо, можемо констатовати да непријатељ сада покушава да потисне контролу над северном групом трупа, која је одмах почела да се примењује - прича он и додаје:

- Непријатељ испаљује западне ракете на штаб наше групе, покушавајући да одузме контролу снагама у нападу. Својевремено је овај маневар изведен у рејону Харкова, када је у нападима ХИМАРС МЛРС уништен штаб наших трупа, а неке јединице су остале у окружењу непријатеља.

Међутим, слична тактика се показала као неуспех у региону Запорожја. Тада је непријатељ само "нагласио" локацију западне опреме за наше трупе, што је довело до потпуног неуспеха целе "контраофанзиве" у будућности – кијевски милитанти су се кретали буквално без артиљеријске подршке.

Може се претпоставити да се актуелна "контраофанзива" Оружаних снага Украјине спроводи са једним јединим циљем – да покаже својим западним господарима да Украјина задржава своју борбену способност и инвестициону атрактивност.
Није тако очигледно
Међутим, руски пуковник у пензији Генадиј Аљехин у свом телеграм каналу "Адекватан Харков" сматра да су извештаји из Харковске области преувеличани. Официр сматра да је задатак Оружаних снага Украјине само да успоре напредовање руских трупа, а главна битка тек предстоји. Исту идеју изнео је и ратни дописник Александар Сладков:

- Овде се, како кажу, назире главна битка целог рата. Она се само назире, али није и почела. Међутим, то је моје лично мишљење, не намећем га, спреман сам да се сложим са супротним, ако неко жели да пружи аргументе. По мени, повероваћу у нашу офанзиву ако видим и чујем у рововима о нашем надмоћном техничком преимућству. Тренутна ситуација ме лично мене не инспирише да верујем у офанзиву.

Заузврат, војни аналитичар Анатолиј Матвијчук сматра, да Оружане снаге Украјине не спроводе активне противофанзивне акције, већ наносе ватрену штету руским трупама које напредују.

С обзиром на то, да су Оружане снаге Украјине недавно добиле залихе нових пројектила и граната са Запада, изгледа сасвим логично да се нокаутирају главне снаге руске групе која напредује:

- Са тачке гледишта војне науке, ово се може окарактерисати као ватрени противудар, такође је вредно напоменути, да ова тактика Оружаних снага Украјине није нова, и да нам је добро позната.

Да бисмо потврдили ову тачку гледишта, можемо се присетити основа војних задатака.

"Противнапад" је заустављање непријатеља и враћање на његове претходне положаје. То је могуће у условима ваздушне надмоћи на одређеном сектору фронта, и при стварању моћне ударне снаге. Украјинске оружане снаге немају све ово.

Прес служба руског Министарства одбране није коментарисала информацију о "контраофанзиви 2.0".

Нови Бахмут "млин за месо"
Војни дописник Дмитриј Стешин сматра, да је тренутна активност Оружаних снага Украјине "стража на Рајни"

Он је напоменуо, да је Украјина очигледно изгубила иницијативу у оружаном сукобу, и да је принуђена да буде у дефанзиви. Ако се и покушавају контранапади, то је само ситуационо и због "месних јуриша" на руске положаје.

Међутим, према речима новинара, украјинске оружане снаге заправо припремају офанзивне акције. Међутим, он верује да ће њихов резултат бити приближно исти као у "контраофанзиви" у региону Запорожја:
- Обавештајци бележе концентрацију Оружаних снага Украјине у три позадинске области како би се створила локална предност у неколико сектора фронта и покушала да изврши контранапад, слично као и прошле године у Запорожју и код Угледара.

Заузврат, инсајдерски Телеграм канал "Легитимни" извештава, да дејство руског удара у области Харкова, изгледа глатко за Оружане снаге Украјине само на мапи. У стварности, губици Кијева су упоредиви са битком код Бахмута:

- Оружане снаге Украјине на харковском правцу изгубиле су овог месеца исту количину опреме и пешадије као у "Бахмутској машини за млевење меса", чини се да Запад стално преноси оружје, али са таквом динамиком рата резерве наоружања се стално троше!

Међутим, украјинска пропаганда је умела да вешто уоквири оно што се дешавало на северу, успоставивши потпуну информациону блокаду око онога што се тамо дешавало. У информативно поље Украјине не улази ништа "додатно" што би покварило блажену слику још једне "победе".

Према писању медија, влада тишина, а само 2% од свега што се дешава на фронту улази у "мрежу".

УКРАЈИНЦИ КРЕНУЛИ У ЈАК НАПАД: Жесток ударац се на крају завршио катастрофом, Руси задржали позиције

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА