Најновије

Након конференције у Швајцарској: Шта је Србија добила а шта изгубила учешћем на скупу о Украјини?

Србија је била једна од 90 држава које су послале своје представнике на самит о миру у Украјини, који је, како ствари стоје служио као још један позив на помоћ Владимиру Зеленском.

Од око 160 позваних земаља, на конференцији о миру у Украјини, која је одржана у Швајцарској, појавили су се представници 91 државе, а међу њих 80 које су потписале завршну декларацију скупа нашла се и Србија.

Закључно саопштење одбили су да потпишу, између осталих Бразил, Мексико, Саудијска Арабија, Јужна Африка, Индија, Јерменија, Словачка, Тајланд и Индонезија, док Русија није била чак ни позвана.

Статистика коју је изнедрио скуп у Алпима, довољно речито говори о безначајности конференције која је једино успела да направи још дубљи јаз између земаља Запада и Глобалног југа, а ништа ефектнији нису ни њени закључци.

У заједничком саопштењу потписници позивају на враћање контроле над нуклеарним електранама и постројењима Украјини, бесплатнo и безбеднo кретање комерцијалних бродова и приступ морским лукама у Црном и Азовском мору, ослобађање свих ратних заробљеника са обе стране као и на враћање све "депортоване и илегално расељене деце" и других "незаконито заточених" цивила у Украјину.

Ако ни то нису довољни сигнали да су учесници скупа само "бацили" два дана свог живота – то нам потврђују Украјинци који већ увелико планирају одржавање друге конференције.

"Сврха те конференције била је мање мир, а више покушај Запада да обезбеди неку врсту глобалне подршке својој политици. Конференција је показала да је свет подељен и да Колективни југ не пристаје на доминацију Запада, што се види и по односу земаља БРИКС-а али и других важних земаља попут Индонезије и Мексика према њој", објашњава дипломата Зоран Миливојевић.

Шта је, међутим, Србија радила на том скупу и да ли је нешто добила, или пак изгубила сврставајући се у овој подели карата, на западну страну стола? Да ли тако нешто има моралне последице, односно последице по однос са Русијом која се, нарочито последњих недеља истакла чувајући Србима леђа?

Портпарол руског председника Дмитриј Песков изјавио је да став Србије, Мађарске и Турске на самиту у Швајцарској неће покварити њихове односе са Руском Федерацијом, али је додао да ће Москва "наравно, водити рачуна о ставовима које су ове земље заузеле".

"Србија је на конференцији учествовала из принципијелних разлога, дакле због онога што је на самом почетку, другог дана рата у Украјини исказала, а то је поштовање међународног  права, повеље УН, суверенитета, и територијалног интегритета. То је био мотив Србије да учествује, и Србија ће због својих интереса учествовати на свакој конференцији где то буде главна тема", истиче Миливојевић у разговору за РТ Балкан.

Наш саговорник подсећа да се Србија и у УН придружила осуди "руске инвазије на Украјину", такође због принципијелног става о поштовању територијалног интегритета.

"Нама је важно да осудимо нарушавање територијалног интегритета било које земље. Београд се придружио свакој осуди територијалног интегритета. Сматрамо да је то принципијелан, озбиљан и одговоран став државе Србије, која никада није прекршила међународно право", рекао је пре две године председник Србије Александар Вучић, образлажући подршку Београда том документу, и подсећајући да је Србија једина земља у Европи која није увела санкције Руској Федерацији.

Ни тај глас Србије није успео да угрози односе Србије са Русијом, као што неће ни параф на закључку конференције у Швајцарској, уверен је Миливојевић.

"Гласање у УН било је много важније од ове назови декларације, односно саопштења са ставовима који су мање-више небитни", закључује Миливојевић, додајући да су Москви потпуно јасни мотиви учешћа Србије на овој конференцији и да Русија у потпуности разуме Београд.

Дипломата Живадин Јовановић сматра како сврха конференције у Швајцарској није била проналажење пута до мира, већ учвршћивање блока подршке америчкој политици према Украјини.

"Како време пролази једни су заморени, други немају средстава, трећи, попут Орбана и Фица одбијају да учествују у томе, па је ово у неку руку била и операција дисциплиновања. Разуме се да то може тешко да се категорише као мировна конференција, јер реч је о покушају прављења рачуна без крчмара, пошто Русију нису позвали", каже Јовановић.

Суштина овог скупа је, према његовом мишљењу, то да је реч о још једном позиву на мобилизацију нове помоћи и подршке Зеленском.

"То је више подршка настављању сукоба, а не његовом окончању. Ко је тамо учествовао и из којих разлога није ми јасно, али мислим да је највећи број учесника показао несамосталност и пријемчивост на притисак Вашингтона и других земаља. На Западу стално баратају са 'демократијом' и демократизацијом, па део земаља учесница рачуна и да, пошто припада демократији, аутоматски треба да буде тамо", оцењује Јовановић.

СКАНДАЛ У УКРАЈИНИ! Приведен бивши заменик министра здравља Украјине који је умешан у трговину органима

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА