Најновије

Шмит након седнице ПИК-а најавио наставак употребе "Бонских овлашћења": Српска одбацује закључке

Кристијан Шмит, који нема одлуку Савета безбедности УН о именовању и Савет за имплементацију мира, који не постоји у Дејтонском мировном споразуму, коментарише Републику Српску која је у том споразуму пуним именом наведена 57 пута и кроз одредницу ентитет још 95 пута, рекао је саветник председника Српске Милорада Додика Огњен Тадић.

Кристијан Шмит, којег у Републици Српској не признају за високог представника, јер не постоји одлука СБ УН о његовом именовању, након седнице Савета за имплементацију мира у Босни и Херцеговини (ПИК) поручио је да су закључци са седнице да његова овлашћења остају иста. Из Републике Српске одбацују закључке ПИК-а уз истицање да за разлику од ПИК-а, Република Српска постоји у Дејтонском мировном споразуму.

Шмит је поручио да се његов мандат наставља као и до сада и да почиње "интензивнија сарадња у односу на Босну и Херцеговину". Тачније, најавио је састанке на позив Француске и неких других који се тичу изазова у БиХ.

"Мој мандат ће се и даље спроводити на начин на који јесте, а међународна заједница подржава све инструменте за поштовање Дејтонског мировног споразума. Мислим да то још једном потенцира став међународне заједнице, јер почињемо интензивну сарадњу. У наредним недељама нас очекују још неки састанци, који ће бити убрзани. Тамо ћемо разговарати о изазовима са којима се БиХ суочава. То можете сматрати и разговорима о инструментима који ће се користити", истакао је Шмит.

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да су закључци самозваног тела – Савета за имплементацију мира у БиХ (ПИК) – уобичајене флоскуле, форма без озбиљног садржаја и било каквог смисла, као и да изгледа да су закључке писали бошњачки представници или неко ко жели да им се додвори.

Политички директори Управног одбора Савета за спровођење мира (УО ПИК) позвали су раније данас све стране да промовишу окружење које ће погодовати помирењу, а које може да се гради "само на истини, миру и правди и потврдио своје опредељење за територијални интегритет и основну структуру БиХ као јединствене и суверене земље, која се састоји од два ентитета" уз констатацију да "ентитети немају право на отцепљење од БиХ и да они правно постоје само на основу Устава БиХ".

"Оптужују Републику Српску за рушење Дејтонског споразума, а затим је позивају да прихвати Шмита чије нелегално именовање је плод безочног кршења анекса 10 тог споразума", указала је Цвијановићева.

Такође, додала је она, указују на важност поштовања одлука Уставног суда БиХ, а исти тај суд је рекао да високи представници морају бити именовани резолуцијом Савета безбедности УН, што се у случају Кристијана Шмита није десило.

"Позивају, тобоже, на поштовање суверенитета, демократских процедура и владавине права у БиХ, а управо су они ти који су све то срушили и обесмислили", закључила је она и додала да свако заседање такозваног ПИК-а и свако мешање "усиљене амбасадократије" у унутрашња питања представља корак назад за БиХ, њен европски пут и преко потребни дијалог представника свих народа.

Председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је да је Управни одбор Савета за спровођење мира неформално тело, које нема верификацију, регистрацију, канцеларију, нити лице овлашћено за заступање и додао да неформална тела имају само неформалну силу преко моћних земаља и рачунајући на ту силу, мисле да Републици Српској постављају услове.

Коментаришући позив Управног одбора ПИК-а Народној скупштини Српске да брзо изврши именовање двоје судија како би се успоставио пуни састав Уставног суда БиХ, Стевандић је нагласио да ПИК може да тражи да НАСА пошаље Кристијана Шмита на месец.

"Оно што ми радимо, радимо у интересу свог народа, а не у интересу ПИК-а. Радимо оно што је одобрено у нашим институцијама", рекао је Стевандић, додајући да су захтеви ПИК-а знак потпуне дезорганизације и дезоријентације политике која БиХ није довела до напретка, која је у БиХ блокирала договоре народа, блокирала договоре ентитета и стално изазива тензије.

Кристијан Шмит, који нема одлуку Савета безбедности УН о именовању и Савет за имплементацију мира, који не постоји у Дејтонском мировном споразуму, коментарише Републику Српску која је у том споразуму пуним именом наведена 57 пута и кроз одредницу ентитет још 95 пута, поручио је је саветник председника Српске Милорада Додика Огњен Тадић на Иксу.

Делегат Клуба Срба у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да Савет за имплементацију мира не постоји у Дејтонском мировном споразуму и да нико није обавезан да поштује и уважава ставове ПИК-а јер они никога не обавезују.

"Ми из Републике Српске, која је потписник Дејтонског споразума и његових анекса, смо много пута пажљиво читали Споразум и нигде, ни у једном анексу или било где, нисмо наишли на постојање ПИК-а" рекао је Ковачевић.

Он је појаснио да је Република Српска опуномоћила Савезну Републику Југославију да, на основу женевских и њујоршких принципа у чијој је изради активно учествовала, у име Српске потпише Дејтонски споразум.

"Док СРЈ није имала ту врсту пуномоћи, није била ни релевантан саговорник у Дејтону и Паризу", навео је Ковачевић.

Он је додао да је Република Српска потписала све анексе Дејтонског споразума, укључујући и Анекс 4 – Устав БиХ и Анекс 10 који дефинише именовање, надлежности и права високог представника.

Када је реч о позиву ПИК-а Републици Српској да "одустане од штетне политике непризнавања виског представника", Ковачевић је рекао да Српска поштује Дејтонски споразум, а у БиХ тренутно, у складу са Анексом 10 овог споразума, високи представник не постоји.

"У Анексу 10 пише да се високи представник бира на начин да стране потписнице овог анекса, а то су Република Српска, Србија, ФБиХ, Хрватска и заједничке институције БиХ, треба да постигну споразум, који није постигнут, а да послије тога треба да уследи релевантна резолуција Савета безбедности УН, а то ништа није испоштовано. Поштујући Дејтонски споразум и Анекс 10, тренутно у БиХ не постоји високи представник. Ми не можемо одустати од било какве 'лоше или негативне политике' из разлога што не можемо одустати од Дејтонског споразума. Ми на томе инсистирамо и нећемо престати да инсистирамо" поручио је Ковачевић.

Он је нагласио да је Република Српска у БиХ у Дејтонском споразуму унела и суверенитет и интегритет и да данас има унутрашњи суверенитет и интегритет унутар дејтонске БиХ.

"То никаква саопштења и закључци не могу да промене, већ само стране, а то су Република Српска и ФБиХ. Српска ових дана има одређене предлоге за ФБиХ и то је нешто о чему ћемо разговарати" рекао је Ковачевић.

Он је поручио да не постоји рушилачки поход Републике Српске на Дејтонски споразум, већ јасна намера да се очува овај споразум на начин на који је написан, а не онако како га неко произвољно тумачи.

НЕМА ВИШЕ ПРЕГОВОРА УКРАЈИНЕ СА РУСИЈОМ! Кијев мора да призна пораз!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА