Најновије

"Од Москве до Берлина за пет минута": У Немачкој страхују од јединственог руског оружја

Немачки медиј наводи да Русија већ користи ове системе оружја против Украјине, а да је Кијев још у фебруару известио да је Москва први пут распоредила хиперсоничну ракету "циркон".

Немачка упозорава на ризике од развоја руског хиперсоничног оружја, пише "Н-ТВ".

Генерал НАТО-а Кристијан Бадиа верује да су потребни појачани напори у одбрани од модерног хиперсоничног оружја, и да је за адекватно одвраћање потребно да се "ослонимо на одбрану и на способност напада".

Према његовим речима, до 2020. године је још и постојала нада за контролу наоружања нове технологије 2020. године, али стручњаци су сада постали песимистичнији.

Немачки медиј наводи да Русија већ користи ове системе оружја против Украјине, а да је Кијев још у фебруару известио да је Москва први пут распоредила хиперсоничну ракету "циркон". 

"Савремено хиперсонично оружје 'циркон' дугачко је осам до десет метара носи бојеву главу тешку 300 килограма и има домет од 1.000 километара. Достиже девет пута већу брзину од звука и стиже до циља и до двадесет пута већом брзином од звука, лако се управља и истовремено је знатно теже лоцирати од балистичких пројектила. Време упозорења могло би да се смањи на само два минута", речено је на специјалној конференцији за медије.

Због тога, оцењује се, стручњаци називају оружје "управљачима игре" које може да променити правила и стратешка разматрања будућих сукоба.

"Пут Москва-Берлин прелази за пет минута, чак и пут за који кажу да је бесконачно дугачак Пекинг-Берлин, потребно је 20 минута", каже Маркус Зиглер из Удружења немачке авио-индустрије.

Додаје да свет у коме живимо поново постаје село, "што значи да могу да користим технологију да стварам претње, али могу да имам и геополитички утицај".

Наоружање као што је хиперсонична крстарећа ракета са надзвучним набојномлазним мотором - 3М22 "циркон", која је уведена у оперативну употребу пре неколико година, се сада модификује како би се лансирала и са копнених платформи, конкретно обалског ракетног комплекса К300П "бастион-п".

Са дометом од око 1.500 км (можда чак и већим) и брзином од 9 маха (11.000 км/ч), "циркон" је три пута бржи и има бар двоструко већи домет од суперсоничне ракете П-800 "оникс", које је првобитно користила поменута платформа. Стога ће чешћа употреба "циркона" значајно унапредити већ импресивне способности Русије за дејство ракетама на великим дометима.

Већа брзина и краће време доласка
Имајући у виду огроман домет "циркона", јасно је да ће Русија овом ракетом моћи да гађа било коју локацију на територији Украјине, иако треба нагласити да је "евроазијски џин" и раније био способан за тако нешто. Међутим, разлика је у томе што са новом ракетом ово може урадити много брже, остављајући непријатељу знатно мање времена да за упозоравање и реакцију.

ГОРЕО КИЈЕВ НОЋАС! Жестоки ваздушни напади руске армије, део града нема струју

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА