Најновије

Зеленског напустили "пријатељи" са Запада! Камала Харис није желела ни да седи са њим, а Бајден је одбио позив!

Дуго најављивани скуп у Швајцарској, који је наводно требало да доведе до мирног окончања украјинског сукоба, био је тежак и без резултата, а поједине државе Запада показале су потпуну незаинтересованост за дијалог са актуелним председником Украјине Володимиром Зеленским.

Бивши потпуковник Ерл Расмусен рекао како већина држава које су присуствовале самиту у Швајцарској, шаље "ниже званичнике" показује колико је свет незаинтересован за догађај.
- Мировни самит Владимира Зеленског у Швајцарској био је губљење времена и новца. Присуство само 92 од 160 позваних земаља, од којих неке предводе „људи на нижем нивоу“, показује колико се свет мало интересује за догађај - рекао је Ерл Расмусен, потпуковник америчке војске у пензији и међународни консултант.

Расмусен је рекао како мисли да то показује ниво важности коју председник Укајине заправо има, напомињући да је амерички председник Џо Бајден у потпуности одбио самит, док је његова потпредседница Камала Харис тамо провела само неколико сати.

- Мислим да је то углавном било губљење времена и долара - рекао је он.

Бивши потпуковник је тврдио да неке од глобалних сила које су присуствовале самиту су се уздржале од потписивања коначног заједничког саопштења које је, како је истакао експерт, засновано на „нереалном“ плану од десет тачака Владимира Зеленског, који позива Русију да преда делове сопствене територије. „Тај план је сам по себи нереалан.

- То није део стварности, већ неки паралелни универзум или илузија коју он има о њему - рекао је Расмусен.
Према речима пензионисаног официра, земље глобалног југа су углавном настојале да остану неутралне по питању украјинског сукоба,

Расмусен је истакао да је текуће крвопролиће у зони украјинског сукоба производ „западних геополитичких аспирација“ и да „сваки пут када је било потенцијалних продора и мировних нагодби, ометале су их западне силе“.

Он је исмевао употребу термина „међународна правила“ у саопштењу, напомињући како текст „помиње међународно право“, али игнорише право самоопредељење, при чему западне силе одбијају да признају одлуку бивших украјинских региона да се придруже Русији.
Потпуковник тврди да је све била тачка окупљања у покушају да се прикупи већа подршка, да се подршка пребаци против Русије и нагне више ка Украјини.

Расмусен је такође сугерисао да је тренутни позив Зеленског за још један такозвани мировни самит „још једно губљење времена” осим ако се његови западни спонзори „не остваре”.

- Морате да разговарате о истинским мировним решењима и опцијама, и дискусијама и да прихватите и разговарате о безбедносним гаранцијама за све укључене стране - закључио је Расмусен. 

БРУТАЛАН ОДГОВОР КИНЕ НАТО САВЕЗУ: Звоне уши Столтенбергу, Змај са Истока поставио шефа Алијансе на место!

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube