Најновије

Ко о чему Столтенберг о ударима на Русију: Велика Британија не поставља никаква ограничења

Први човек Северноатлантске алијансе наставља да позива савезнике да дозволе Кијеву да западним оружјем напада војне циљеве на територији Руске Федерације.

Велика Британија никада није ограничавала могућност напада на руску територију ракетама "сторм шедоу", изјавио је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг по доласку на неформални састанак министара спољних послова Алијансе, који је преношен на Јутјуб каналу "НАТО њуз".

"Велика Британија већ дуже време обезбеђује крстареће 'сторм шедоу' (Украјини) без икаквих ограничења", рекао је први човек западног војног пакта, а пренеле "РИА Новости".

Столтенберг је раније позвао савезнике да дозволе Украјини да користи оружје Алијансе у нападима на војне циљеве на територији Руске Федерације.

"Сада када се воде многе борбе у Харкову, близу границе, ускраћивање могућности Украјини да користи ово оружје против легитимних војних циљева на руској територији им отежава одбрану", изјавио је он у интервјуу за "Економист".

Бројни западни политичари се залажу да се украјинским оружаним снагама дозволи извођење удара по руској територији. Ово је најпре пропагирао председник Француске Емануел Макрон, а дански министар спољних послова Ларс Леке Расмусен рекао је да ће Копенхаген дозволити Кијеву да користи борбене авионе Ф-16 у ту сврху.

Такође, Пољска је дозволила Украјини да користи оружје које јој је испоручила, за напад на циљеве у Руској Федерацији и ван зоне сукоба.

С овим у вези стигле су вести и из Вашингтона. "Политико" пише да је администрација председника САД Џозефа Бајдена "тихо" дала Украјини дозволу да нападне унутар Русије – искључиво у близини области Харкова – користећи оружје које су обезбедиле Сједињене Државе.

Украјинци потиснути из Старомајорског, борбе у Урожајном

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube