Најновије

Откривање саге једне генерације и пулс града у позоришном спектаклу "Миленијум у Београду"

Премијерно представљање представе музичкој културној јавности је 30. јануара у Народном позоришту у Београду на сцени “Раша Плаовић”, у 20.30 часова

“Миленијум у Београду” је музичко-драмска представа редитеља Марка Челебића, у драматизацији Катарине Тодоровић, урадјена по истоименом роману вишеструко наградјиваног писца Владимира Пиштала, премијерно изведена у оквиру летњег фестивала Белеф, 6.јуна 2023 године у Народном позоришту у Београду.


Музичка пратња је неодвојив део сценске игре, продубљује интензитет изражених осећања и Искушења у времену друштвених промена, распада Југославије и уласка у нови меленијум.


Премијерно представљање представе музичкој културној јавности је 30. јануара у Народном позоришту у Београду на сцени “Раша Плаовић”, y 20.30 ;asova.


Београдску андерграунд сцену осамдесетих година која креирао је музички састав “бвд_бомбер”, кога чине реномирани музичари - Владан Рајовић, Дамјан Бабић и Бошко Мијушковић.  “бвд_бомбер” представља ад-хок пројекат, с обзиром да су сва тројица ангажовани аутори у својим бендовима: Канда Коџа и Небојша, Црви, Турбо Транс Туристи и Straight Mickey and the boyz.


Поред креирања ауторске музике, урадили су и обраду песма групе У шкрипцу “Београд спава”, коју ауторски потписује Зоран Вуловић Вуле и сматра се једном од најлепших песама о српској престоници и која се симболички изводи на крају представе.


Било је изазова  које раније нисмо толико често пролазили, као појединци, а сигурно не као бенд, с обзиром да је ово наш први већи ангажман.

Након завршених проба, дошли смо до закључка, да колико год је било исцрпљујуће, овакав процес не бисмо мењали. Највећи квалитет представе смо уочили управо у заједничком превазилажењу свих изазова, са глумачком екипом, пулсу који смо у контексту музике пратили, и подржавали глумце у сваком тренутку у представи, где се различите емоције и изрази сусрећу.

Музика је сазрела на позорници, као и ликови који су се обликовали по роману "Миленијум у Београду", и таква отвореност духа је учинила ову представу као посебно искуство за нас – нагласио је Владан Рајовић.

Након кратког периода проведеног у слободној импровизацији, и истраживању различитих музичких форми, “бвд_бомбер” бенд је покренуо свој пут, који се у овом тренутку, стилски, може описати као краут рок, где се амбијенталне гитаре простиру на паравану који минималистицки бас поставља заједно са комплексним ритмовима бубња, више налик перкусивним инструменатима, него ритам машини.

Бвд_бомбер су своју делатност пронашли у примењеној музици, као што је музика за позориште, Тв серије, и видео-игре.

У глумачкој подели су: Александар Вучковић, Никола Вујовић, Бојан Кривокапић, Ваја Дујовић, Зорана Бећић, Даниела Кузмановић Павловић, Небојша Кундачина, Зоран Ћосић и Василије Вујовић.

Уметнички тим представе чине и: Марија Калабић (сценограф), Марија Марковић Милојев (костимограф), Мирко Кнежевић (сценски покрет).

ИЗГЛЕДА СЕ СПРЕМА ВЕЛИКИ СУКОБ: Тексас повлачи силну војну технику

Извор: Правда.рс


 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА