Најновије

Под слоганом ''Не надзор, кинематографија!'', на Мећавнику отворен 17. Међународни филмски фестивал Кустендорф

Оснивач фестивала и прослављени редитељ Емир Кустурица је италијанском редитељу Матеу Гаронеу доделио награду "Дрво живота" за филм ''Ја, капетан'', који је јуче номинован за Оскара.

Фото: Министарство културе Србије

Под слоганом ''Не надзор, кинематографија!'' на Мећавнику, на Мокрој Гори, у уторак увече  је отворен 17. Међународни филмски фестивал Кустендорф.

Министарка културе Маја Гојковић рекла је на церемонији отварања фестивала да ће Мокра Гора наредна четири дана бити европска и светска престоница филма у његовом најкреативнијем и најпрефињенијем издању, оном које слави уметност и у коме естетика филмског израза и лепота филмског језика имају примат над суровим законима филмске индустрије и комерцијализације, не само културе већ и читавог живота.

- Већ 17 година ово је место окупљања љубитеља 'седме уметности', добрим делом и због тога што је 'Кустендорф' победа садржине над формом, надахнућа над рутином, оригиналног над свакодневним. Овај фестивал је и тријумф уметности као највише творевине људског духа, која буди најфинија осећања, опија својом магијом и безграничним путевима маште води нас на незаборавна путовања- казала је Гојковић.


Фото: Министарство културе


Она је навела и да је Кустендорф међу најзначајнијим, а свакако један од најаутентичнијих филмских фестивала данашњице и зато што пажљиво негује своје верну публику и из године у годину привлачи нову, као и да га додатно посебним чини непоновљиви осећај слободе у времену у коме спектакл и релативизација стваралаштва теже да потисну квалитет и оригиналност.

- Срећом по човечанство, праве уметничке вредности, макар то чиниле у тишини и неким само њима познатим начинима, увек изнађу пут до људског срца и душе. Слобода стваралаштва једна је од највећих универзалних вредности и она је - баш као и слоган овогодишњег фестивала, 'Не надзор, кинематографија!', у вечној дисхармонији са било којом врстом ауторитета имагинарног Великог брата или законима тржишта - истакла је Гојковић.


Фото: Министарство културе

Она је навела и да јој је посебно задовољство што ће на овогодишњем фестивалу бити филм "Лост Цоунтрy“, српског аутора Владимира Перишића, који се јуче такмичио за једну од најпрестижнијих филмских награда у Француској "Лимијер“.

Перформанс инспирисан филмом "Ундерграунд“ у режији Емира Кустурице извели су студенти треће године глуме Академије уметности из Београда, а слоган "Не надзор, кинематографиј!“ изнео је Мики Манојловић.


Фото: Министарство културе

Са фестивала је поручено да слоганом Кустендорф жели да укаже на промену фукнкције камере која је у нашем времену постала од машине за визије, машина за надзирање, али и да покаже да та промена није нужно неповратна.

Оснивач фестивала и прослављени редитељ Емир Кустурица је италијанском редитељу Матеу Гаронеу доделио награду "Дрво живота“.

- Увек је част примити награду, али примити награду од најбитнијег редитеља у мојој каријери је специјално, тако да сам јако захвалан Емиру за све, што ме је позвао и да будем на фестивалу, за награду, на енергији и подршци, и осећам се као део породице -  казао је Гароне.

Кустурица је рекао да му је Гароне показао да постоје нације у Европи које штите филмско наслеђе

- Као представник најмлађе генерације филмских радника који долазе на овај фестивал, али нажалост у годинама када чак суза може да потече и на рекламе или на бронзане награде, сигурно је да кад сретнем поново филмског редитеља чији први филм ми је показао да постоје нације у Европи које штите филмско наслеђе, а то је Матео са филмом 'Гомора'. Кад сам видео тај филм мени се и плакало и смејало и све оно што обичан гледалац треба да преживи на филму, то је филм који у најбољем смислу те речи потврђује тезу да чак и оне глупе камере могу да буду употребљење, да буде паметан филм - навео је Кустурица.

Након отварања приказан је филм Матеа Гаронеа ''Ја, капетан'', који је јуче номинован за Оскара.


Фото: Министарство културе

Међународни филмски фестивал "Кустендорф" траје до 27. јануара и одржава се под покровитељством Министарства културе Републике Србије и Мећавник града.

У такмичарском програму наћи ће се 17 филмова, а за Златно, Сребрно и Бронзано јаје, као и за Награду ''Вилко Филач'' за најбољу филмску фотографију такмичиће се аутори из Србије, Аустрије, Финске, Грчке, Пољске, Шведске, Немачке, САД, Египта, Мексика, Узбекистана, Северне Македоније, Индије, Чешке, Хрватске и Русије.


Фото: Министарство културе

Међународни жири чине: Сандро Веронези, италијански писац и публициста, Бојана Панић, српска глумица и Музафаркон Еркинов, филмски режисер из Узбекистана. О награди "Вилко Филач" одлучиће директор фотографије из Рима, Владан Радовић и Мишел Аматје, директор фотографије из Француске.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА