Најновије

ОРБАН: Европа се припрема за рат са Русијом, преиспитујемо улогу Мађарске у НАТО

Мађарска Влада преиспитује улогу своје земље у НАТО, јер не жели да учествује у војној мисији Алијансе у Украјини, изјавио је премијер Виктор Орбан за радио „Кошут“. Он је додао да Мађарска не планира да учествује у дејствима НАТО која чланице блока могу директно да увуку у сукоб у Украјини и доведу до њиховог директног сукоба са Русијом.

Према његовим речима, у Бриселу су у току војни планови, „радне групе раде на томе како би НАТО могао учествује у овом рату“.

„Мађарска се противи томе. Влада прилично ради на томе да се утврди како да останемо чланица НАТО, али без учешћа у рату“, објаснио је Орбан.

Он је додао да је Брисел упознат са тим и чак су за Будимпешту осмислили термин „неучесник“.
Премијер Мађарске је признао да таква ситуација делује чудно, јер и поред свих примедби, земља намерава да остане део Северноатлантске алијансе.

„У историји НАТО није било толико много ситуација када се држава-чланица тако отворено придржавала неког става као што то сада ради Мађарска. Због тога, њена улога у Алијанси мора бити преиспитана. На томе сада раде наши правници и војници. Ово питање треба да реши мађарска дипломатија“, истакао је Орбан.

Истовремено, званичник је поновио да Будимпешта не намерава да учествује у могућим дејствима НАТО у Украјини, као и да неће издвајати новац за то, слати Кијеву оружје нити чак омогућити да на њеној територији буде складиштено оружје намењено украјинској војсци.

Према његовим речима, украјински сукоб се не може решити војним путем, у њему не може бити победника, већ се може решити само мировним преговорима.

„Руска претња“ само изговор за рат Запада против Москве

Поред тога, мађарски премијер оценио је да се Запад и Европа припремају за рат са Русијом, а све изјаве западних политичара о наводној „руској претњи“ користе као изговор.

Званичник је такође рекао и да је и пред два светска рата у медијима веома дуго рађена њихова припрема, те да се то и данас догађа.

„Сматрам да се то и данас догађа у Бриселу и Вашингтону, а више у Бриселу. Сасвим сигурно можемо рећи да се припрема улазак Европе у рат, што се може видети по медијима и по изјавама западних политичара“, додао је Орбан.

Он је такође рекао и да је вероватноћа да ће Русија напасти једну од НАТО земаља изузетно мала.
„Вероватноћа да ће неко напасти једну чланицу Алијансе, а овде није само реч о Русији, већ о било којој земљи, је изузетно мала. НАТО је одбрамбени савез и неће трпети никакве војне акције које крше суверенитет било које чланица Алијансе. Због тога ја све те изјаве западних политичара о наводној руској претњи тумачим као маневар Запада и припрему Европе за рат са Русијом“, закључио је Орбан.

Хладан туш за Куртија! Ховенијер: Приштина се 2013. године обавезала на ЗСО!

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 202406170027141f3539af