Најновије

САД УЗНЕМИРЕНЕ Откривен моћан систем електронског ратовања из Русије на Куби

У Америци је избила права хистерија због објаве фотографија са Кубе, на којима је приказан неки неидентификовани комплекс радиоелектронске борбе, пореклом из Русије.

Утврдити његово порекло није било тешко, јер је монтиран на бази савремене модификације камиона Урал НЕXТ.

Важно је напоменути да историја односа између Русије и Кубе има своје корене у преломним тренуцима светске историје. Карипска криза, која се догодила на овим просторима, готово да је довела до праве катастрофе и оставила је дубок траг у међународној политици.

Након распада Совјетског Савеза, обе земље су се суочиле са потешкоћама, али су данас поново на врхунцу свог међусобног деловања.

Медији активно расправљају о повратку руских система радиоелектронске борбе на карипско острво, а страни медији дижу узбуну, објављујући фотографије најновијег руског система радиоелектронске борбе на бази камиона Урал НЕXТ.

Ове вести наводе на размишљање да се политика Москве према Вашингтону радикално променила, и све ово може значајно утицати на светске политичке прилике.

САД, које су већ виделе успехе Русије у области радиоелектронске борбе, које Москва демонстрира последње две године, суочавају се и са другим стратешким претњама.

Као што је познато, стратегија радиоелектронске борбе укључује употребу радио сметњи за ометање рада непријатељске комуникације и контроле, њихово штетно деловање на радаре, системе за навођење и другу војну опрему.

Занимљиво је напоменути да је Куба, суседна земља САД-а, с временом такође акумулирала „адуте у рукаву“ и спремна је за неочекиване потезе на геополитичкој шаховској табли.

Ови аспекти наводе америчку војску да стално прати и анализира разноврсне могућности за гарантовану заштиту својих интереса и стратешких позиција.

У доба Хладног рата, у Лоурдесу, предграђу Хаване, 1967. године изграђен је радиоелектронски обавештајни центар, који је у своје време постао моћан фактор супротстављања великих сила.

Многи Американци, који су преживели те године, и даље га се сећају као једне од кључних структура радиоелектронске обавештајне службе СССР-а изван матичне земље.

Овај центар, према речима Раула Кастра, лидера Кубе, служио је за пресретање и анализу информација о САД, према његовим тврдњама, до 75%. Иако је могуће да је овај показатељ био мало преувеличан.

Упркос томе, у Сједињеним Државама су се према овој структури односили са одређеним поштовањем, признајући њену важност у међународној обавештајној заједници.

Уз помоћ радиоелектронског центра у Лоурдесу Русија је имала могућност да прати цео југоисток САД-а, и треба претпоставити да је одлазак Русије био грешка, тада је веровала да нема непријатеље.

Ипак, Вашингтон је Русију наставио сматрати потенцијалним противником. У тим условима, рад станице постао је не само технички процес, већ и елемент геополитичке стратегије.

Данас, најновије руске технологије радиоелектронске борбе, које су се појавиле на Острву слободе, изазвале су забринутост у редовима америчке обавештајне службе.

Ово је изазвало расправе о повратку руског војног контингента на ово острво и заштити руских и кубанских интереса.

Гласине о могућем повратку Москве на Кубу јављале су се периодично, упркос конзервацији објекта 2002. године на захтев САД.

Американци су одавно станицу на острву назвали „Велико ухо Москве“, и активност на острву, забележена од стране америчке обавештајне службе, само подстиче интерес за ситуацију.

Мишљење научног директора Руског војног-историјског друштва Михаила Мјакова, да би повратак руског војног контингента на Острво слободе требало размотрити, сада изгледа актуелније.

СПЕЦИЈАЛНЕ РУСКЕ БОМБЕ Британски аналичар открио колика опасност прети Украјинцима

Извор: webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА