Најновије

АМЕРИКАНЦИ НИ ОВДЕ НИСУ ОБРОДОШЛИ! Замбија више не жели војно присуство САД

Опозициони посланик Стивен Кампјонго каже да су циљеви америчких снага у његовој земљи нејасни.

Замбија нема потребе за америчким војним присуством, рекао је посланик Стивен Кампјонго у интервјуу за РТ. Посланик опозиционог Патриотског фронта реаговао је на регионалну забринутост у вези са сталним присуством снага америчке Афричке команде (АФРИКОМ) у Замбији и на захтеве посланика за њихово повлачење.

Говорећи за РТ, Кампјонго је рекао да циљеви АФРИКОМ-а нису јасни, што изазива страхове како у Замбији тако и код њених јужних суседа, укључујући Зимбабве.

У априлу 2022, Вашингтон је најавио отварање АФРИКОМ-ове Канцеларије за безбедносну сарадњу у америчкој амбасади у главном граду Замбије, Лусаки. Тај потез, према америчкој влади, има за циљ побољшање војних односа и проширење области сарадње у управљању снагама, модернизацији и професионалном образовању замбијских снага безбедности.

План је наишао на широко противљење упркос томе што је влада у више наврата инсистирала да је једина сврха центра да обучава националне трупе за мисије УН.

Брајан Мунтајалва Мундубиле, још један посланик Патриотског фронта, раније је оптужио замбијску владу да се није консултовала са државама чланицама Јужноафричке развојне заједнице пре него што је потписала споразум са АФРИКОМ-ом.

Јужна Африка, Либија и Нигерија су се раније противиле успостављању АФРИКОМ-а у Африци, страхујући да Вашингтон намерава да прошири свој утицај на континенту како би штитио своје нафтне интересе.

Последњих година, САД су доживеле неуспехе у својим војним операцијама у Африци. Америчке трупе у Нигеру требало би да напусте земљу до средине септембра након што је војна влада те западноафричке земље раскинула безбедносни споразум. Пентагон је такође најавио повлачење снага из Чада због неизвесности да ли је могуће продужити споразум Вашингтона о статусу снага са том централноафричком земљом.

Стејт департмент о нападу на Севастопољ: САД жале због цивилних жртава у свим сукобима

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube