Најновије

ТРЕСЕ СЕ УКРАЈИНА! Један потез Залужног дигао државу на ноге!

Бивши главнокомандујући Оружаних снага Украјине, генерал Валериј Залужни, лајковао је објаву украјинског блогера Мирослава Олешка, за којим је у Украјини подигнута оптужница, а који је оштро критиковао председника Володимира Зеленског. Објава је накнадно обрисана, што су приметили украјински медији.

Олешко је на свом Facebook профилу коментарисао нове мировне предлоге за решавање сукоба које је изнео руски председник Владимир Путин. Блогер је изјавио да су постављени услови резултат политике Зеленског, додајући да ће испуњење тих услова гарантовати "крај његове власти".
- Постали смо таоци вечног рата - пожалио се Олешко.

Према писању украјинског издања "Фокус", Залужни је лајковао пост, што је изазвало "негативне реакције на интернету". Након тога, Олешко је обрисао пост. На питање једног корисника зашто је "уклонио пост са лајком Залужног" блогер је одговорио да је објава "блокирана због жалби".
У петак, Путин је изнео нове мировне предлоге за решавање сукоба у Украјини, који укључују признање статуса Крима, ДНР, ЛНР, Херсонске и Запорошке области као делова Русије, обезбеђивање ванблоковског и безнуклеарног статуса Украјине, њену демилитаризацију и денацификацију, те укидање антируских санкција. Украјинска страна је одбацила иницијативу.

Зеленски је 8. фебруара објавио именовање Александра Сирског за главнокомандујућег Оружаних снага Украјине уместо Залужног. Неколико украјинских и западних медија је још у јесен 2023. године писало о могућем сукобу између Зеленског и Залужног. Један од индиректних знакова конфликта био је тадашњи коментар Залужног о застоју на фронту. Лист Вашингтон пост је навео да Залужни може представљати претњу за Зеленског ако одлучи да започне политичку каријеру. У мају је Зеленски сменио Залужног са војне дужности због здравствених разлога и именовао га амбасадором Украјине у Великој Британији.

У новембру 2023. године, СБУ је подигла оптужницу против Олешка за ометање активности Оружаних снага Украјине и коришћење лажних докумената. Према подацима истраге, блогер је након позива у војни комесаријат илегално напустио Украјину користећи лажно лекарско уверење. СБУ је изјавила да Олешко "систематски објављује видео записе и поруке" којима дискредитује регрутацију у војску и позива Украјинце да избегавају служење војног рока. Блогеру прети до осам година затвора.

После ових Путинових речи, Зеленски није имао избора: Ова одлука ће га прогањати до краја живота!

Извор: Информер.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА