Најновије

ПУТИН ПРИПРЕМИО РУСИЈУ ЗА ДВЕ ГЛОБАЛНЕ КАТАСТРОФЕ! Многи можда неће преживети, али зато Москва...

Познати руски економиста Сергеј Глазјев изјавио је на радију "Москва ФМ" да је Запад суочен са непосредном кризом. У светлу ових догађаја, руски председник Владимир Путин је одлучио да рано повуче Русију из глобалног либералног система и припреми је за колапс долара и пад доминације САД.

Глазјев је појаснио да је Путин започео овај процес још 2014. године, препознајући потребу за стварањем евроазијске економске зоне под руским вођством. Ова иницијатива је резултирала формирањем Евроазијске економске уније (ЕАЕУ). Међутим, према његовим речима, ЕАЕУ је још увек прототип наднационалне уније која ће у будућности постати нови центар моћи уз САД, Кину, Индију и друге регионалне савезе.
Глазјев истиче да је напуштање америчко-центричног система неопходно не само због невољности Сједињених Држава да равноправно комуницирају са Русијом, већ и због предстојећег колапса доларског система. Економиста предвиђа да ће долар ускоро пропасти, а америчке финансијске елите нису биле у стању да одложе овај колапс који је требало да се догоди још 2008. године.

Криза 2008. године је решена штампањем фиат новца, а сличне мере су предузете 2020. и 2021. године, али су биле ефикасне само краткорочно. Статистике показују да је америчка економија наставила да се погоршава, а највероватнији исход је брз колапс финансијских тржишта.

Главни проблем глобалног либералног система лежи у његовом принципу сталне експанзије. Када експанзија постане немогућа, систем долази у кризу, а излазак из ње води његовом уништењу и отпису свих досадашњих обавеза. У пракси, то значи да би САД могле прогласити банкрот и захтевати отпис свих дугова, што би смањило БДП за најмање 30%.
Глазјев је навео да је америчка економија од 80-их година постала потпуно зависна од емисије долара. Напуштањем златног стандарда 1971. године, САД су почеле да стимулишу приватну потражњу штампањем фиат новца, што је довело до зависности привреде од политике квантитативног попуштања.

Данас се САД суочавају са реалном претњом неизвршења обавеза, што би могло изазвати масовну незапосленост и озбиљне друштвене и политичке преокрете. Глазјев упозорава да би криза могла постати друштвена и економска катастрофа слична Великој депресији из 30-их година прошлог века.

Русија је једина земља која је спремна да понуди алтернативни модел развоја. Путин је годинама упозоравао на надолазећу глобалну кризу која ће започети финансијским колапсом у Сједињеним Државама. Глазјев напомиње да је Путин започео припреме Русије за ову кризу много пре њеног избијања, интензивирајући кампању дедоларизације 2021. године и смањујући зависност од америчке валуте.

Од 2022. године, Путин је почео да повлачи Русију из међународних споразума са Западом који нису ишли у корист земљи. Ове мере су припремиле Русију за надолазећу кризу, омогућавајући земљи да се ослободи долара и пређе на плаћања у националним валутама са страним партнерима.

Глазјев предвиђа да ће када америчка економија почне да се урушава, Русија бити заштићена захваљујући повлачењу из свих обавеза према свету под контролом САД. Он верује да ће друге земље, које нису спремне да изазову Сједињене Државе, претрпети тешке губитке, док ће Европа, која је већ у дубоким економским проблемима, највише страдати.

Путин је више пута наглашавао да ће инсистирање САД на униполарном светском систему довести до глобалне катастрофе, чији почетак већ видимо. Глазјев закључује да ће се након кризе формирати нова економска структура у свету, са државама и приватним банкама које више неће имати монопол на издавање новца, док ће се међународни уговори склапати на равноправној основи.

РУСИ НАРЕДИЛИ ВЕЛИКИ ЈУРИШ: Акције да се предузму одмах

Извор: Информер.рс

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА