Најновије

ЗЕЛЕНСКИ СЕ ОБРУШИО И НА БАЈДЕНА И РАЗБЕСНЕО ВАШИНГТОН! Фајненшел тајмс јасан, Бела Кућа и Кијев су у никад лошијим односима!

Владимир Зеленски је наложио украјинским званичницима да јавно критикују америчког председника Џоа Бајдена јер неће присуствовати предстојећем „мировном самиту" у Швајцарској, пише Фајненшел тајмс, позивајући се на документе из Кијева.

Ни Бајден ни његова потпредседница Камала Харис нису планирали да присуствују скупу у Луцерну, где се Кијев нада да ће придобити незападне земље у своју „формулу мира" за решавање сукоба са Русијом.
Како преноси ФТ, украјински лидер је у меморандуму од 26. маја посебно упутио посланике и званичнике да „нагомилају притисак јавности" на Бајдена, као и на кинеског председника Си Ђинпинга, јер нису присуствовали самиту.

- Мало је вероватно да ће свет разумети председника Бајдена и председника Сија ако се не придруже остварењу таквих неоспорно праведних циљева и приближавању мира - наводи се у допису, како га цитира.

Док је Кина показала разумевање за Русију у сукобу, САД су биле један од најистакнутијих присталица Украјине. Међутим, према ФТ-у, у последње време је било „многих тачака трвења" између руководства у Кијеву и Вашингтону, пошто су руске трупе наставиле да напредују на бојном пољу.

Зеленски је недавно отпустио неколико владиних и војних званичника са којима су САД „блиско сарађивале", без много објашњења. Недавна посета америчког државног секретара Антонија Блинкена Кијеву, током које је Зеленском држао предавања о корупцији и пуштао рок музику на бини у једном клубу, такође је наводно оштетила украјинско руководство.

Један високи кијевски званичник описао је осећај у канцеларији Зеленског као „параноју" и изјавио да је украјински лидер „дубоко забринут" и због војне ситуације и због мировног самита, који је заказан за средину јуна у Луцерну.

Други украјински званичник изјавио је за ФТ да је Зеленски постао „емотивнији и нервознији" због ситуације на фронту, уверен да су САД жељне да почну преговоре са Русијом јер Вашингтон жели да сукоб „престане пре ШамеричкихЋ избора". Анкете тренутно показују да Бајден губи подршку јер га у новембру чека реванш са бившим америчким председником Доналдом Трампом.

Зеленски је „веома изнервиран" на Бајдена, изјавио је један члан његове владе, напомињући да су многи украјински званичници забринути да Кијев „отворено провоцира" Белу кућу.

- Шта кажете у Америци? Не гризите руку која вас храни - изјавио је четврти званичник украјинске владе за ФТ.

Зеленски је и раније разбеснео Вашингтон. Његово зезање на друштвеним мрежама прошлог јула, након што НАТО није званично позвао Украјину да се придружи, наводно је скоро изазвало реакцију Беле куће. Међутим, на крају су САД и њени савезници наставили да финансирају ратне напоре Кијева.

Украјинци потиснути из Старомајорског, борбе у Урожајном

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube