Најновије

ПРОПАО СТОЛТЕНБЕРГОВ ПЛАН! НАТО без договора о пружању дугорочне помоћи Украјини

Чланице НАТО-а нису успеле да се договоре колики ће удео свака појединачно држава имати у одобреном пакету помоћи у износу од око 40 милијарди евра.

Земље НАТО-а нису постигле договор о вишегодишњим обавезама у пружању војне помоћи Украјини, пренела је агенција ДПА, позивајући се на неименоване изворе у делегацијама западних држава.

Како су навели, чланице Алијансе су успеле да се договоре само о обезбеђивању помоћи Кијеву од 40 милијарди евра до 2025. године.

Агенција је навела да је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг доживео неуспех у својим напорима да убеди партнере да Украјини пруже дугорочну војну подршку.

Чланице НАТО-а такође нису успеле да се договоре колики ће удео свака појединачно држава имати у одобреном пакету помоћи у износу од око 40 милијарди евра.

Столтенберг се у почетку надао да ће чланице НАТО-а постићи договор о вишегодишњим финансијским обавезама пре самита у Вашингтону који се одржава од 9. до 11. јула.

Претходно је генерални секретар Алијансе предлагао стварање фонда вредног 100 милијарди долара, односно око 94 милијарде евра, годишње за дугорочну помоћ Кијеву, али ова иницијатива није наишла на подршку земаља НАТО-а.

Износ је смањен на скоро 40 милијарди долара, што је око 37 милијарди евра. Према Столтенберговим речима, управо то је износ који земље НАТО-а годишње троше на оружје за Кијев од почетка сукоба.

Нови успех Руса у Часовом Јару: Ослобођено насеље "Нови" (МАПА)

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА