Најновије

Вучић: У историју ће ући оно што ћу им рећи

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће се обратити на седници Генералне скупштине Уједињених нација о резолуцији о Сребреници и да ће рећи оно што ће ући у историју.

"У историјске читанке ће ући то што ћу им рећи. Лажу све време. Кажу да нема колективне кривице, а које име пише у резолуцији? Нисте казнили оне који су вадили очи Слободану Илићу судији. Ко постоји да га Србија није испоручила? Све је испоручила, све сте урадили за индивидуалну одговорност. Што лажете? Ја се не осећам немоћно, ушао сам у ринг са неким ко је троструко тежи, знајући да ћемо да изгбуимо, али ћемо да се боримо", рекао је Вучић за РТС.
Како је навео, постоје четири циља која желе да постигну усвајањем резолуције о Сребреници.

"Први циљ је укидање Републике Српске, други је ревизија пресуде за одговорност Републике Србије, трећи - неко би мало пара да добије од Србије и да је тужи за одштету, а четврти је додатно оптерећивање Србије и стављање самара на њена леђа и плећа, а није им циљ да граде ближе односе, већ жеља да на такав начин униште сваку врсту отпора њиховој накани да своју државу организују централистички, супротно Дејтонском споразуму", нагласио је Вучић.

Додао је да земље уочи седнице Генералне Скупштине УН трпе огромне притиске.

"За седам дана, баш у ово време ће, претпостављам, да се заврши седница Генералне скупштине Уједињених нација. Они ће формално да победе. Ја мислим да ће сваки грађанин Србије, без обзира на националност, да се осећа поносно", рекао је председник Србије.

И вечерас смо се борили, и вечерас смо коначно добили потврду за неке да ће да буду уздржани.

\"Неки који су били уздржани, под притиском су их натерали да буду против".

Председник је рекао да ће Мађарска сигурно гласати против резолуције о Сребреници у ГС УН, као и да је сигуран да за резолуцију неће гласати ни Словачка, ни Кипар.

“Надам се и верујем да моји пријатељи, и лични и ове земље, из Емирата и Бахреина неће гласати ‘за‘“, рекао је Вучић.

Додао је и да је скоро па уверен да ће, како је рекао, наши кинески пријатељи бити против.

“И то по први пут и то је од великог значаја. Ја сам разговарао са председником Сијем лично о томе и он је мени указао на то колико му је одвратно све што раде против Србије и бескрајно му хвала на томе“, рекао је Вучић и истакао да је реч о одговорном и озбиљном човеку.

Истакао је да Србија ради све што може, али да је Србија мала земља у односу на линију Берлин-Лондон-Вашингтон која се залаже за усвајање те резолуције.
"Наш отпор ће бити веома јак и снажан, што ћете видети и по броју гласова. Биће јасно шта су урадили тиме - не само да нису постигли јединство, већ су поделили и свет и регион", рекао је председник.

Говорећи о ставу Црне Горе према резолуцији о Сребреници рекаоје:

"Шта хоћете да кажем за Црну Гору? Да један Мексико буде уздржан или Никарагква против, за то могу да вам кажем јер су то чврсти људи, а Црна Гора да буде за? АЛи вам и то говори колико се поредак у свету мења".

"Хоће казну за цео један народ"

Председник Србије је рекао да су у свету научили на Србију која ћути и која трпи ударце по глави. На Србију погнуте главе.

"Немојте да се лажемо да им је стало до пијетета, ја сам био у Сребреници и положио цвет. Не желе жаљење, да неко покаже највећи могући пијетет. Хоће казну за један цео народ", рекао је Вучић.

Нагласио је да је Србија напредовала брже него икада у свакој сфери у последњих 12 година, као и да смо знали да ће у тренуцима сукоба у Украјини, а пошто нисмо увели санкције Русији, многа копља да се ломе на нашим леђима.

“То сам рекао и пре две године, и пре годину дана, и данас две и по године од почетка избијања тог сукоба. Тешка позиција за Србију, посебно у условима у којима ви не дозвољавате и видите да колективни Запад неће да дозволи ништа што би могло да се чује са руске стране Само код нас можете чути једне и друге и треће и све остале и управо то смета свима”, рекао је Вучић.

Истакао је да то говори о нашем демократском капацитету, као и да говори о слободи у нашој земљи.

“То говори и о томе да смо једна независна, једна озбиљна и одговорна земља”, нагласио је Вучић.

Указао је да му политички инстикт говори и да је резолуција о Сребреници страшно важна.

“Можда важнија од свега. Јер ја знам како ће то тешке последице да изазове, не за мене, не за вас, можда не за нашу генерацију, за неке у будућности. Уколико буду видели да им је то прошло лако и једногласно како су замишљали да ће да прође. А да су хтели нешто лепо да учине, сели би са нама да се договарају осам месеци, а не са Немцима. Сели би са нама да разговарају, па да видимо шта можемо да направимо”, поручио је Вучић.

ВЕЛИКИ ЈУРИШ НА ХАРКОВ: Почело ослобађање важног места - "Руске трупе самоуверено иду напред" (МАПА)

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА