Најновије

НЕМАЧКА НЕ БИ ДА УВОДИ САНКЦИЈЕ РУСИЈИ: ЕУ спремила нови сет ограничења

У Немачкој страхују да ће штету претрпети немачке компаније, а сматрају и да су неке мере претеране и желе да их ублаже, попут ограничења коришћења руског платног система.

Земље Европске уније планирале су да договоре нови пакет санкција Русији до 27. јуна, пре него што Мађарска започне председавање ЕУ, али је преговоре одложила Немачка, преноси "Обсервер".

Санкције могу да обухвате и ограничења за транспорт руског гаса и нафте. Очекује се да ће бити проширен списак појединаца који ће бити подвргнути европским санкцијама. Поред тога, биће уведена строжа ограничења за активности страних (европских) филијала које послују у Руској Федерацији.

"Немачка одлаже преговоре о 14. пакету санкција Русији. Требало је да буду договорени на самиту ЕУ 27. јуна и пре него Мађарска, пријатељска земља Русије, преузме председавање ЕУ 1. јула", наводи се у чланку.

Наводи се да ће на наредном састанку амбасадора ЕУ, који се одржава 19. јуна, постићи договор о санкцијама.

Раније су немачки медији објавили да је Немачка пре свега забринута због прве компоненте будућег пакета санкција. Тако Берлин захтева да се предложена нова мера за позивање на одговорност страних филијала због кршења рестриктивних мера у потпуности искључи из нових санкција, или да се ограничи само на компаније које производе одређену робу.

У Немачкој страхују да би, у супротном, штету претрпеле немачке компаније, а немачке власти такође сматрају да су неке мере претеране и желе да их ублаже, попут ограничења коришћења руског платног система.

"Политико" је раније пренео да су министри спољних послова низа европских земаља апеловали на шефа дипломатије ЕУ Жозепа Борела са захтевом да се ограничи слобода кретања руских дипломата и чланова њихових породица у земљама ЕУ у оквиру будућности. 14. пакет антируских санкција.

Како се наводи у чланку, Чешка је покренула иницијативу за ограничења, а подржале су Данска, Пољска, Румунија, Холандија и балтичке земље.

Истовремено, саопштено је да таква одлука није наишла на једногласну подршку – нису је подржале Немачка, Аустрија , Француска и Италија .

Руска Федерација је више пута изјављивала да ће се земља изборити са притисцима санкција које је Запад почео да врши на Русију пре неколико година и који наставља да се повећава. Москва је приметила да Западу недостаје храброст да призна неуспех санкција против Руске Федерације. У самим западним земљама више пута се изговарају мишљења да су антируске санкције неефикасне.

Руски председник Владимир Путин раније је изјавио да је политика обуздавања и слабљења Русије дугорочна стратегија Запада, а санкције су задале озбиљан ударац целокупној глобалној економији. Према његовим речима, главни циљ Запада је да погорша животе милиона људи.

Европске државе желе да се договоре о ограничењима пре него што Мађарска 1. јула преузме председавање ЕУ.

НЕМА ВИШЕ! Украјинци истоварали западно оружје, а онда... Руска авијација разорила кључна складишта, уништен и моћни ПВО!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube