Најновије

НАПЕТО У ФРАНЦУСКОЈ: На помолу неочекиван преокрет!

Након велике победе десничарске странке Марин Ле Пен у првом кругу прошле недеље, где је сваки трећи гласач подржао Национално окупљање (РН), многи у Француској и Европи остали су запањени. Анкете показују, међутим, да се трка заоштрила последњих дана и да би гласање у другом кругу могло довести до парламента без јасне већине.

Десница вероватно неће достићи потпуну већину потребну за формирање владе на ванредним изборима са високим улозима, наводи Ипсос. Пројекције су израђене на основу испитивања узорка од 10.000 људи.
Истраживање објављено у петак показало је да би десничарски РН и његови савезници обезбедили само између 175 и 205 места у парламенту од 577 чланова. Истраживање Ипсоса ставило је левичарски савез Нови народни фронт (НФП) на друго место са 145 до 175 места.

И десница и левица су испред центристичких савезника председника Емануела Макрона. Они су на трећем месту у анкетама, а Ипсос предвиђа да ће у недељу освојити 118 до 148 места.

Страх од нереда

Уочи другог круга у недељу, део кампање обележен је тензијама јер је нападнуто неколико учесника кампање, а 30.000 полицајаца се спрема да буде распоређено на дан гласања широм Француске, од којих 5.000 у Паризу, због опасности од нереда.

Министар унутрашњих послова Жералд Дарманен рекао је да страхује да би на дан избора "ултралевица" или "ултрадесница" могли да створе "неред".

- Распоређивање изузетно великог броја припадника полиције треба да спречи те снаге да профитирају од резултата (избора) да би створили неред - рекао је Дарманен.

Удруживање против крајње деснице

Мејнстрим странке су се у прошлости удружиле да формирају "заштитни зид" против крајње деснице, и то покушавају поново. Уочи гласања у другом кругу, противници РН-а су се упустили у "тактичко гласање", у којем кандидати у неким изборним јединицама напуштају трку како би помогли у јачању кандидата који нису десничари. До средине недеље, више од 220 левичара и центриста се повукло из другог круга такмичења.

Стратегија би могла да произведе подељени парламент, у коме ниједан блок нема јасну већину, што би могло да доведе до дужег периода политичке нестабилности. Не могу се одржати никакви нови општи избори најмање годину дана.
Метју Галар, истраживач у Ипсосу, рекао је да је истраживање показало да стратегија центристичког савеза председника Макрона и левичарских партија у покушају да осигурају пораз странке Ле Пен - функционише.

Пракса, названа "фронт републицаин", захтева од гласача да гласају за странке које обично не подржавају како би блокирали РН.

- "Фронт републицаин" се изненађујуће добро држао у овој анкети, а забринутост да људи неће послушати савете националних партија изгледа неоснована - рекао је он за "Фајненшел тајмс".

Центристички премијер Габријел Атал рекао је у петак увече да ће влада крајње деснице "ослободити мржњу и насиље". Али лидер РН-а Жордан Бардела оптужио је своје ривале за неморално, антидемократско понашање и позвао бираче да се мобилишу и дају му потпуну већину.

Кад ћемо знати резултате?

Гласање се завршава се у 18 часова у градовима и малим градовима, а у 20 часова у великим градовима. Одмах након затварања последњих бирачких у 20х, анкетари ће објавити прве пројекције широм земље на основу раних делимичних резултата са бирачких места. Прве пројекције су су обично веома поуздане.

Бројање гласова иде обично брзо. Међутим, ако је резултат тесан - на пример, ако је РН у неколико места од апсолутне већине - коначни резултат можда неће бити познат до раних сати у понедељак.

ЖЕСТОКО ПАКЛЕНА НОЋ НА УКРАЈИНЦЕ! Искандер погодио две система Патриот у Одеској области

Извор: Информер.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА