Најновије

Најмање 120 милиона долара украдено из банака у Појасу Газе

Најдраматичније крађе догодиле су се 17. и 18. априла, убрзо након што је Банка Палестине, највећа финансијска институција у земљи, залила бетоном трезор своје централне филијале у енклави.

Најмање 120 милиона долара у готовини украдено је између априла и маја из неколико канцеларија банака које се налазе у северном Појасу Газе, пише "Фајненшел тајмс", позивајући се на документе УН.

"Најдраматичније" крађе догодиле су се 17. и 18. априла, убрзо након што је Банка Палестине, највећа финансијска институција у земљи, залила бетоном трезор своје централне филијале у енклави, која се налази у некадашњем луксузном насељу Римал у Гази.

Како се наводи, то се догодило како би се спречиле пљачке, али мера предострожности није успела, јер је 17. априла у канцеларији дошло до експлозије, а сведок је касније рекао да је видео новчанице како лете у ваздуху.

Извештај послат акционарима банке указује да су лопови побегли са око 31 милион долара, у различитим валутама.

Следећег дана, банка је упозорила своје клијенте да оду у другу експозитуру како би могли да подигну своје депозите пре него што дође до новог напада.

Али када су отворили врата тог огранка, унутра је, према извештају, било неколико наоружаних особа. Након што је испаљено неколико хитаца у ваздух, запослени су били приморани да отворе трезор банке.

Процењује се да су у другој пљачки криминалци узели 36 милиона долара, који су "заплењени по налогу највишег органа власти у Гази".

Међутим, ови и други напади у Гази не угрожавају стабилност Банке Палестине, с обзиром да су укупни депозити њених клијената око 5,41 милијарду долара и да се већи део новца налази на Западној обали.

ПУТИН УПОЗОРАВА: Наш мировни предлог за Украјину неће вечно бити на столу

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Најновије вести - Правда

Најновије вести - Ратни извештаји

Urbancube

Oops, an error occurred! Code: 20240627161529dca4e36a