Најновије

АМЕРИЧКИ "ВОЛСТРИТ ЖУРНАЛ" ТВРДИ: Русија тестирала нуклеарно свемирско оружје

Русија је тестирала свемирско противсателитско оружје са потенцијалним нуклеарним капацитетима непосредно пре почетка Специјалне војне операције 5. фебруара 2022. године, објавио је "Волстрит журнал", позивајући се на неименоване америчке званичнике.
Свемирске фреквенције...

Свемирске фреквенције...

Званичници су рекли да је Русија лансирала сателит у свемир како би тестирала компоненте за потенцијално противсателитско оружје које би носило нуклеарни уређај. Међутим, сателит који је лансиран не носи нуклеарно оружје, наводи се у публикацији.

Како наводе, лансирани сателит не носи никакво нуклеарно оружје. Међутим, према неким званичницима, он је "дефинитивно повезан са руским нуклеарним противсателитским програмом", што изазива све већу забринутост Бајденове администрације, невладиних стручњака и Конгреса.

Ово оружје, ако буде распоређено, дало би Москви могућност да нуклеарном експлозијом уништи стотине сателита у ниској Земљиној орбити, наводи се у чланку.

С друге стране, други званичници сматрају да је поменути сателит тајно коришћен као платформа за истраживање и развој ненуклеарних компоненти новог система наоружања који Русија још није распоредила.

У чланку се прецизира да Русија каже да је летелица намењена научним истраживањима, али амерички званичници кажу да је та тврдња неуверљива.

Додају да су амерички званичници дуго су сумњали да Русија жели да развије нуклеарну противсателитску способност, али су тек релативно недавно могли да почну да прате напредак руских истраживања.

"Уколико Руси спроведу свој пројекат и оружје буде распоређено у орбити, моћи ће да униште сателите у областима у којима доминира америчка влада и комерцијална средства, укључујући сазвежђе "Старлинка" Илона Маска", наводи се у чланку.

Бес у Вашингтону

Бес у Вашингтону везан за ову тему почео је у фебруару ове године, када је председник Комитета за обавештајне послове Представничког дома Мајк Тарнер дао загонетну изјаву о неодређеној "озбиљној претњи националној безбедности" Сједињеним Државама и затражио од председника да скине ознаку тајности.

Руска војска уверава да је тестирала уређаје само у условима изложености зрачењу и тешким наелектрисаним честицама у ниској орбити Земље.

Међутим, амерички Стејт департмент сумња у искреност Руса. Према Тарнеру, ово је "карипска ракетна криза у свемиру", резимирали су амерички медији.

Подсетимо, пре две недеље, последњу референцу на ово руско "супероружје" изнела је Малори Стјуарт, помоћница америчког државног секретара за разоружање, одвраћање и стабилност.

Она је навела да су "Сједињене Државе посебно забринуте што Русија разматра усвајање нуклеарног оружја у својим свемирским програмима", додајући да су "годинама биле свесне овог руског напора, али смо тек сада могли да научимо више детаља о напретку који су постигли у свом подухвату".

Погледајте ОВДЕ ударе руске авијације и групе Восток

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

МИША ЂУРКОВИЋ: Клан

У недељу се одржавају локални избори у низу градова, од којих ће можда занимљиво бити у Ни...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА